BKZ od danas i u Luksemburgu

Inicijativni odbor je nekoliko mjeseci radio na ovom projektu i pripremama osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu.
Odbor BKZ-a u Luksemburgu sastavljen je od devet uglednih Bošnjaka iz ove države: sociolog Faruk Ličina – predsjednik; biznismen Mersad Dragolovčanin – potpredsjednik; sociolog Muhamed Ćeman – sekretar; kulturni djelatnik Ernad Agović – blagajnik; činovnik ministarstva obrazovanja Mehdija Čelebić – član; činovnik ministarstva obrazovanja Ernad Rastoder – član; biznismen Asmir Bihorac – član; biznismen Enver Šutković – član; i imam Jasmin Mulahusić – član. Nabrojani članovi su porijeklom, kako iz matice Bosne, tako i iz sjevernog i južnog dijela Sandžaka, kao i sa Kosova i iz Makedonije.

Odbor BKZ-a u Luksemburgu ima zadatak da u narednom periodu izvrši registraciju BKZ-a kod nadležnih organa i pripremi Promotivnu skupštinu BKZ–a u Luksemburgu koja će se održati polovicom marta 2012. godine. Prema pristiglim potvrdama Promotivnoj skupštini u martu, prisustvovat će glavni muftija Muamer efendija Zukorlić, predsjednik BKZ-a u Sandžaku Jahja Fehratović, te drugi visoki zvaničnici Bošnjačke kulturne zajednice.
Bošnjačka kulturna zajednica u Luksemburgu, izražava čvrstu namjeru i odlučnost, da će u narednom periodu aktivno raditi na realizaciji primarnih ciljeva Bošnjačke kulturne zajednice, a koji su podsjećamo – borba za očuvanje i afirmaciju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka.
Pored navedenog, BKZ će posebnu pažnju posvetiti internacionalizaciji pitanja diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku i promociji ideje Sandžaka kao prekogranične regije.
Činjenica da se Luksemburg nalazi u srcu Evrope i da su u njemu sjedišta mnogih evropskih institucija, te računajući na iskustva i stečena poznanstva članova odbora BKZ-a tokom dugog niza godina boravka u ovoj državi, obavezuju ovaj odbor da da maksimalni doprinos kako bi se o problemima sa kojima su suočeni Bošnjaci u Sandžaku upoznali svi relevantni faktori u Velikom vojvodstvu Luksemburg.

Izvor: BKZ.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.