Bliži nam se proljeće: Kada ovo pročitate, više nećete izostavljati mladi luk iz svoje prehrane

Mladi luk je naziv za nekoliko vrsta povrtnih biljaka iz roda luka (Allium), potprodice lukovki (Allioideae), porodice zvanikovki (Amaryllidaceae). U isti rod ubrajaju se luk, češnjak, poriluk i vlasac.

Osim što svojim specifičnim okusom i mirisom poboljšava okus proljetnih obroka, mladi je luk iznimno zdrav jer obiluje vitaminima (A, B kompleks, C i K), mineralima (sumpor, bakar, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, krom i mangan) polifenolom kvercetinom i antioksidansima. Ujedno ima jako malo kalorija.

Iako ga možete pirjati i pripremati na razne druge načine, za najveće zdravstvene dobrobiti najbolje je da ga jedete sirovog s njegovim dugim zelenim listovima.

Mladi luk naročito povoljno djeluje na krvožilni i živčani sustav. Osim toga, ova namirnica djeluje kao prirodni antibiotic i uništava štetne bakterije u crijevima.

Sok mladog luka u narodnoj medicini koristi kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomiješan sa žlicom meda pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, ublažava upalu krajnika i promuklost.

Ima i diuretička svojstva zbog čega koristi kao prirodni lijek za reguliranje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimulira lučenje želučanih sokova.

izvor dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.