Boris Tadić i Tomislav Nikolić u drugom krugu

Šutanovac je rekao da u drugom krugu očekuju veću izlaznost i veći broj glasova za Tadića.

Prema njegovim riječima, DS će predvoditi i buduću vladu, što je u uslovima svjetske ekonomske krize za rukom pošlo još jedino Vladi u Poljskoj.

Govoreći o mogućim koalicijama, Šutanovac je naglasio da će tek 20. maja početi pregovori o novoj vladi, ali da već znaju da neće pregovarati sa SNS-om, radikalima i DSS-om.

U sjedištu DS-a mogli su da se čuju i preliminarni rezultati Agencije za istraživanje javnog mnijenja Ipsos prema kojima SNS vodi na parlamentarnim izborima sa 24,8 odsto glasova, slijedi koalicija okupljena oko DS-a sa 23,7 posto, potom koalicija SPS-PUPS-JS sa 17,5 posto glasova. Koalicija “Preokret” Čedomira Jovanovića ima 8,2 posto glasova, DSS sedam posto, Ujedinjeni regioni Srbije 6,8 posto, dok je SRS “Dr Vojislav Šešelj” na ivici cenzusa.

U drugi krug predsjedničkih izbora ulaze Boris Tadić /DS/ sa osvojenih 26,8 odsto glasova i Tomislav Nikolić (SNS) sa 25,6 posto glasova, a na izbore je izašlo 58,7 posto birača – prvi su preliminarni rezultati CeSID-a.

Na trećem mjestu je Ivica Dačić (SPS) 15,2 posto, četvrti je Vojislav Koštunica (DSS) sa 7,7 posto, peti je Zoran Stanković iz URS sa 7,1 posto.

Slijede Čedomir Jovanović (koalicija “Preokret”) sa 5,3 posto, Jadranka Šešelj iz SRS sa 3,9 posto, Vladan Glišić iz “Dveri” 2,7 posto, Ištvan Pastor SVM 2,1 posto, Zoran Dragišić PRS 1,7 posto, Muamer Zukorlić 1,1 posto, Danica Grujičić 0,8 posto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.