Prvi rezultati u Grčkoj: Nova demokratija vodi sa 21,2 posto

Ozlojeđeni teškom i produženom finansijskom krizom, Grci su kaznili dvije glavne stranke, Novu demokratiju i PASOK, ne povjerivši nijednoj dovoljno glasova da sama formira vladu, ocjenjuju agencije, uz napomenu da će biti potrebni višednevni pregovori za formiranje vladajuće koalicije.

To je potvrdio i lider PASOK-a Evangelos Venizelos koji je izjavio da grčki narod nikome nije dao jasan mandat, a da će formiranje koalicije ići teško.

Venizelos je ujedno pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva koju bi činile stranke koje podržavaju program štednje.

Grčka novinska agencija ANA ranije je objavila da je, prema prvim rezultatima, Komunistička partija KKE osvojila 8,22 posto, ultradesničarska Zlatna zora (Chryssi Avgi) 6,74 procenata i Demokratska ljevica 5,84 posto glasova, a da je za još tri stranke neizvjesno da li će preći izborni prag od tri posto.

Ovi izbori će odrediti budući kurs zemlje poslije više godina mjera štednje koje su razbjesnile birače, ali koje su bile prijeko potrebne da bi se međunarodni kreditori uvjerili da Grčkoj daju zajam od više milijardi eura i održe njenu privredu, ocjenjuje AP.

Grčka, koja zavisi od međunarodnih zajmova EU-a i MMF-a, mora idućeg mjeseca da uvede dodatne mjere štednje kako bi održala priliv novca, prenio je Tanjug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.