Bosanka Ćamila Mičijević predvodi senzacionalne rukometašice Hrvatske u borbi za tron na Evropskom prvenstvu!

Hrvatske rukometašice su u grupnoj fazi natjecanja tri puta pobijedile, među ostalim i svjetske prvakinje Holanđanke, a u posljednjoj utakmici su bile bolje od Srbije. Niko nije očekivao ovakav uspjeh od reprezentacije koja je na prethodnim prvenstvima Evrope redovno zauzimala posljednje mjesto.

Hrvatske rukometašice s klupe predvodi selektor Nenad Šoštarić, a među sjajnim rukometašicama najveću pažnju javnosti, ali i protivničkih igračica je imala Ćamila Mičijević, koja igra na poziciji lijevog beka i koja je sa 194 centimetra visine i izvanredno jakim i preciznim šutevima bila kobna za odbrane dosadašnjih protivnica. Uprkos tome što sve odbrane igraju na njoj “flastera” u nastojanju da je izoliraju u napadu, Ćamila je najbolji strijelac selekcije Hrvatske.

Sa svojih 26 godina, Ćamila Mičijević ima bogato sportsko i životno iskustvo. Rođena je ratne 1994. godine u izbjeglištu u Njemačkoj. Na povratku u Mostar rano je počela igrati rukomet, najprije u Lokomotivi, kasnije u Katarini. Karijeru je stasita Mostarka nastavila u riječkom Zametu, odakle je otišla u Mađarsku, gdje je nastupala četiri godine. Konačno, ove godine je Ćamila prešla u jedan od najboljih evropskih ženskih rukometnih klubova, francuski Metz. U međuvremenu je dobila poziv da igra za selekciju Hrvatske, koji je prihvatila i odigrala je prije EP-a dvadesetak reprezentativnih utakmica. Treba reći da “Ćana bez mana”, kako sebe na društvenim mrežama zove Mičijevićeva, nije mogla nastupati za selekciju BiH, jer naša zemlja već deceniju nema žensku rukometnu reprezentaciju!? Ako bi povlačila paralela, Mičijevićeva je značajna za igru selekcije Hrvatske u mjeri u kojoj je presudna uloga Nikole Prce u muškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine!

Ćamila Mičijević, kako pišu hrvatski mediji, nije samo sjajna igračica, već je svojim sportskim moralom, šarmom, motivacionim kvalitetima za kratko vrijeme postala duša sjajne rukometne selekcije. U pauzama između utakmica “Ćana bez mana” vodi televizijske emisije gdje razgovara, šali se i stvara pobjedničku atmosferu sa svojim kolegicama i stručnim štabom.

Kolike se bile autsajderke reprezentativke Hrvatske, govori i to da niti jedna televizija u susjednoj zemlji nije pokazala interes za prijenos utakmica s Evropskog prvenstva. Stoga, ako vas zanima rukomet i ako želite uživati u sjajnim predstavama Hrvaske, predvođene nezadrživom Ćamilom Mičijević, pratite ih na Radio-televiziji Srbije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.