Bosansku pitu probao i premijer Recep Tayyip Erdogan

U izjavi za agenciju Anadolija, Ayše Karadan kaže da se njena porodica preselila iz sela u Sandžaku, prvo u Makedoniju, a zatim u Istanbul. Karadan, rođena 1959. u Istanbulu, kao djevojčica je doselila u Izmir gdje i sad živi.

Ayše naglašava kako sa svojim ukućanima priča na bosanskom jeziku te da na taj način prenose bosansku tradiciju tradiciju s koljena na koljeno. Naglasivši da su se svi imigranti u Izmiru sastali pod krovom Udruženja Bosanaca, Ayše kaže da ponekad u Udruženju ugoste ljude koji su pobjegli od rata u BiH.

Ispričala je kako je poslije rata imala priliku upoznati prvog predjsednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, a kad je posjetio Izmir, Ayše mu je bila prevodilac.

Ayše naglašavada su odnosi između Turske i BiH oduvijek bili dobri.

“I narodu u BiH se sviđa politika koju Turska vodi. Zahvaljujem se premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu koji je ojačao prijateljske odnose ove dvije zemlje”, ističe Ayše.

On objašnjava da je naučila praviti pitu još dok je bila djevojčica, pomažući majci, a 2004. otvorila je restoran u Izmiru koji se zove „Ayša“ sa ciljem promovisanja bosanske pite u Turskoj.

„Restoran je vremenom postao poznat“, kaže Ayše i dodaje da i njena porodica radi u restoranu.

Ayše je upoznala i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji je tražio da proba bosansku pitu.

„Donijela sam mu tri različite pite i rekao je da su mu se sve svidjele. Pravila sam pitu i za bivšeg predsjednika Republikanske narodne stranke Deniza Baykala i za preminulog predsjednika Stranke velike zajednice Muhsina Yazicioglua. Svi su zavoljeli bosansku pitu, što me čini veoma sretnom. Ne razlikujem nikakve stranke, samo promovišem bosansku pitu“, kaže Ayše.

U ponudi resotrana „Ayša“ su i druga bosanska tradiocionalna jela, kao grah sa suhim mesom, punjenje paprike i pirjan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.