Bosni i Hercegovini Rusija isplatila posljednji dug bivšeg SSSR-a

Isplaćene obaveze u iznosu od 125,2 miliona dolara.

Ministarstvo finansija Rusije je saopštilo da je okončan proces isplate duga Rusije na osnovu obaveza bivšeg Sovjetskog Saveza prema Bosni i Hercegovini. To se navodi u materijalima ruskog finansijskog resora. Bosna i Hercegovina je poslednja strana država, kreditor bivšeg SSSR-a ili Ruske Federacije, prema kojoj su ove obaveze regulisane, objavila je “Ruska riječ“.

„Dug prema Bosni i Hercegovini u iznosu od 125,2 miliona dolara regulisan je sporazumom između vlade Rusije i saveta ministara Bosne i Hercegovine o regulisanju obaveza bivšeg Sovjetskog Saveza na osnovu računa vezanih za robnu razmjenu između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ. Sporazum je potpisan u Moksvi 21. marta 2017. godine i stupio je na snagu 20. jula 2017. godine. Rusija je 8. avgusta isplatila dug Bosni i Hercegovini jednokratnom novčanom transakcijom”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Rusije, prenosi TASS.

Spoljni državni dug Rusije prema Bosni i Hercegovini nastao je tako što je Rusija preuzela obaveze bivšeg Sovjetskog Saveza, koje su nastale u okviru trgovinsko-ekonomske saradnje sa SFRJ.

Rusija oprostila 140 milijardi dolara duga u deset zemalja

 dug Iako je, uglavnom, riječ o starom sovjetskom dugu, Ruska Federacija je, od 2000. do danas, oprostila više od 140 milijardi dolara duga, a vlada i Kremlj su često na udaru liberalne oporbe zbog ovih poteza.

 1. Kuba – 31,7 USD

Jednoj od posljednjih revolucionarnih i komunističkih zemalja  na svijetu, Kubi,  Rusija je otpisala 31,7 milijarde dolara duga. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj dug Kuba ionako nikada ne bi mogla vratiti, a oprost duga Havani će na Kubi ojačati poziciju Moskve u odnosu na SAD.

 1. Irak – 21,5 milijardi USD

Rusija je Iraku dug oprostila dva puta – 9,5 milijardi dolara od ukupno 10,5 u 2004. i 12 milijardi od ukupno 12,9 u 2008. godini. Drugi put se radilo o potpuno novom dugu i kreditima koje je Moskva dala Bagdadu nakon oprosta prethodnog duga iz 2004. i nije riječ o kamatama ili da se raniji dug iznova nagomilao po grčkom modelu.

 1. Afričke zemlje – više od 20 milijardi USD

20 milijardi dolara je ukupni iznos otpisanog duga afričkim zemljama u razdoblju nakon 2008. godine, a oprost se nazvao “bratskom pomoći”.

 1. Mongolija – 11,1 milijardi USD

Toliko je 2003. Mongoliji oprošteno duga, a on se sastojao uglavnom od oružja prodanog Mongoliji još u sovjetsko vrijeme. Preostalih 300 milijuna dolara  duga je Mongolija vratila, a ovog mjeseca je Moskva toj zemlji otpisala još 147 milijuna dolara dugovanja.

 1. Afganistan – 11 milijardi USD

Dugovi za isporuku sovjetske vojne opreme otpisani 2006. godine.

 1. Sjeverna Koreja – 10 milijardi USD

Jedan od posljednjih “poklona” nakon 2012. godine je otpis ovog duga, iako Sjeverna Koreja Rusiji još uvijek duguje  1 milijardu dolara.

 1. Sirija – 9,8 milijardi USD
 2. godine je Siriji oprošteno 9,8 milijardi dolara duga, od ukupno 13,4 milijarde dolara, a zauzvrat su potpisani brojni ugovori u području graditeljstva, nafte i plina.
 3. Vijetnam – 9, 53 milijarde USD

Prvi “oprost” duga stranim zemljama u  vrijeme vladavine Putina je bio onaj Vijetnamu 2000. Ukupni dug Vijetnama Rusiji je u to vrijeme iznosio 11,03 milijarde dolara, a krajnji rok otplate je bio 2022. godina. Međutim, ne izravno, nego kroz ulaganja u zajedničke pothvate i ruske projekte, u Vijetnamu je ovaj dug je na kraju “anuliran”.

 1. Etiopija – oko 6 milijardi dolara
 2. godine je Rusija Etiopiji oprostila 4,8 milijarde od ukupno 6 milijardi dolara od duga, a kasnije još 1,1 milijardu dolara, ili gotovo sve. Matematički, Etiopija Rusiji duguje još 100 milijuna dolara.
 3. Alžir – 4,7 milijardi USD

Otpis se dogodio tijekom 2006. i 2007. Umjesto toga, Alžir je obećao da će kupovati ruske proizvode u puno većem iznosu.

Komsomolskaja Pravda piše kako je posljednjih nekoliko godina – od 2012. do 2014. – osim Sjeverne Koreje i Kube, otpisan dug Kirgistanu od 599 milijuna USD i to nakon što se ta zemlja pridružila Carinskoj uniji, a ovih dana  je 865 milijuna dolara oprošteno Uzbekistanu i početkom ovog mjeseca posljednjih 174 milijuna dolara Mongoliji.

Sve u svemu, od 2000. godine je Rusija svojim partnerima oprostila više od 140 milijardi dolara.

Posljednji dug od 865 milijuna dolara, koji je Uzbekistanu otpisan 2014. godine, nije sovjetski, nego novi dug.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook