Na šta obratiti pažnju prilikom pronalaženja i kupovine stana u vreme korone

Globalna pandemija je pauzirala mnoge delove naših života ali postoje neke stvari koje se ne mogu odgoditi šta god da se dešava oko nas. Jedna od tih stvari je i kupovina stana te su potencijalni vlasnici suočeni sa mnogim preprekama pri pronalaženju savršene nekretnine. Iako je ekonomska situacija u svim zemljama uzdrmana sa zatvaranjima firmi i prestankom rada mnogih kompanija, to nije uticalo na cene na tržištu nekretnina. Iako su kuće tokom leta bile popularnije, kako je došlo hladnije vreme, kupci se polako sve više okreću stanovima pa su cene ovih nekretnina naglo skočile.

Kupovina stana u izgradnji

Iako se ova varijanta pokazala kao najbolja investicija jer je cena kvadrata prilično manja, treba biti oprezan ukoliko se odlučite za kupovinu nekretnine koja još uvek fizički ne postoji. Prvo treba pronaći pouzdanog investitora i dobro proučiti ugovor o kupovini stana. Kako je situacija sa pandemijom nestabilna i stalno se očekuje uvođenje vanrednog stanja, može se očekivati da će datum završetka radova biti značajno pomeren. Ovo se pogotovo odnosi na one kupce koji planiraju da do tog roka naruče nameštaj po meri i otkažu stan u kom trenutno borave.

Sigurnost kredita

Iako je začuđujuća činjenica da se većina stanova isplati u gotovini, veliki broj građana diže kredit kako bi isplatio svoj idealni dom. Ukoliko se kupci odluče za ovakav vid finansiranja nekretnine, potrebno je da prouče ugovor kako bi se izbegli potencijalni problemi nastali ukoliko vlasnik stana dobije otkaz ili nije u stanju da plati ratu. Mnoge banke nude brojne pogodnosti za sve klijente koji se odluče da kupe stan ali ipak treba napraviti detaljan finansijski plan, pogotovo ukoliko postoji i najmanja verovatnoća za nesigurnost kada je posao u pitanju.

Pravo vreme za kupovinu

Postoje razne teorije koje vreme tokom pandemije je savršeno za kupovinu stana jer se mnogi kupci nadaju da će ekonomski udarac navesti vlasnike stanova da prodaju svoje nekretnine po znatno nižim cenama. Ovo varira od države do države, te će ukoliko vas zanima prodaja stanova, Novi Sad biti savršena opcija za sve koji žele da ulože pametno. Mnogi smatraju da je sada pravo vreme za kupovinu nekretnine jer je tržište povoljno i na njemu se nalazi dosta nekretnina pa kupci mogu da pronađu nešto što im odgovara. Ukoliko želite da pametno uložite novac, pronađite nekretninu koja ispunjava sve uslove da postane vaš novi dom.

Prodaja “loših” nekretnina

Ovu navalu kupaca će iskoristiti i oni koji godinama prodaju nekretnine ali zbog stanja, vidljivog ili ne, nisu bili uspešni u tome. Mnoge nekretnine su u lošem stanju i ponekad te mane nisu lako uočljive golim okom te je potrebno biti posebno oprezan prilikom istraživanja stanja nekretnine. Ukoliko je navedeno da je nekretnina renovirana, mogu se tražiti dokazi o kvalitetu materijala u vidu računa ili faktura gde je materijal kupljen ili ko je radio komplikovane radove kao što su električne i vodovodne instalacije.

Velika konkurencija

Dobre cene, pogotovo kada su u pitanju manji i uvek najtraženiji stanovi, doneće veliku konkurenciju kada su kupci u pitanju. Kako većina agencija uglavnom prvo radi sa prikazivanjem virtuelnih tura stanova, potrebno je brzo odreagovati ukoliko je željena nekretnina na tržištu i odmah zakazati sa agencijom gledanje stana i pregovaranje sa vlasnikom za konačnu cenu. Budući da se veliki broj ljudi odlučio na kupovinu nekretnine, treba biti spreman na brzu reakciju i veći broj ponuda prilikom kupovine.

Tržište nekretninama i dalje obiluje brojnim ponudama ali i promenama koje su uslovljene ekonomskom situacijom. Najbitnija stvar tokom kupovine stana tokom pandemije je da budete bezbedni i vodite računa o svom zdravlju tokom ovog procesa. Spremite se i da će ovaj proces trajati duže nego obično zbog zatrpanosti svih službi koje su uključene u proces oko papirologije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook