Bošnjačka tradicija u Hamdibegovom selu

Bošnjaci koji su selo naselili 1923. do danas su sačuvali svoje običaje, tradiciju i bosanski jezik.

Bošnjaci koji su 1923. godine izbjegli iz tadašnje Jugoslavije i naselili se u Hamdibegovom selu, u mjestu Demirkoy, na zapadu Turske, i dalje čuvaju svoju tradiciju i običaje koje su donijeli. Na njihovim trpezama i dalje je burek jedno od najomiljenih jela.

Hamdibeg selo naseljavali su prvo Grci, tada se selo zvalo Trulya (Lijepa djevojka), potom su ga neselili Turci, koji su selu dali njegovo današnje ime.

Selo broji oko 115 domaćinstava, a Bošnjakinje i nakon mnogo decenija nisu zaboravile praviti burek i druga bosanska tradicionalna jela. Pored toga, stanovnici i danas muhabete na bosanskom jeziku koji su naučili od svojih djedova.

Predsjednik mjesne zajednice (muhtar) ovog sela Turhan Ustundag je istakao da se mještani sa ponosom bore za očuvanje svojih običaja i tradicije koju su im prenijeli njihovi preci.

Fikriye Sevdik i Hayriye Ustundag su novinaru agencije Anadolija objasnile način spravljanja bureka i dodale da su vrlo ponosne što i dalje na sijelima govore bosanskim jezikom i što svojoj djeci mogu pričati o domovini njihovih predaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.