Brižljivo isplanirana posjeta šefa turske diplomatije

On je podsjetio na činjenicu da je ministar Davutolu zajedno s bugarskim ministrom vanjskih poslova Nikolajem Mladenovom pokrenuo snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u NATO, odnosno za prepoznavanje statusa BiH u Akcionom planu za članstvo (MAP).

Naravno, ministar Davutolu u razgovorima s predstavnicima bh. vlasti izdvojit će ovo pitanje kao najvažnije. No, tokom susreta sa zvaničnicima potencirat će tursko-bosanske političke i ekonomske odnose, zatim odnose među državama Balkana, a razgovarat će se i o takozvanim trilateralnim mehanizmima između Turske, BiH i njenih susjednih država. Ministar će potaknuti i niz značajnih ekonomskih pitanja, rekao je Unal.

Davutolu će u Sarajevo doputovati još večeras, a susrete s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, zatim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem, tročlanim Predsjedništvom BiH te čelnicima Državnog parlamenta imat će u petak.

Davutolu će u petak od Internacionalne lige primiti najviše humanističko priznanje – Zlatnu povelju “Linus Pauling” za svoj doprinos razvoju kulture, mira i dijaloga u regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.