Izbori koji određuju budućnost Grčke

“Glavni zadatak ove vlade je završen. Grčka je izbjegla hitnu prijetnju bankrotstvom i stvoreni su najbolji mogući uslovi za nastavak rekonstrukcije privrede”, kazao je Papadimos i pozvao svoje nasljednike da pomognu primjenu 48 zakona i međunarodnih sporazuma koje je usvojila njegova administracija za samo pet mjeseci.

Na izborima će učestvovati 32 stranke i prema nekim procjenama bit će prekinuta dominacija dvije vodeće partije – ljevičarskog PASOK-a i konzervativne Nove demokratije – koje su decenijama suvereno vladale zemljom.

Također se procjenjuje da će mjesto u parlamentu izboriti desetak stranaka, odnosno da će osvojiti više od tri odsto glasova koliko je potrebno za ulazak u nacionalnu skupštinu.

Sadašnju ekonomsku krizu pokušavaju da iskoriste manje stranke, koje svojim radikalnim programima i populističkim obećanjima, pokušavaju da privuku glasove nezadovoljnih građana.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj nova ekstremno-desničarska partija “Zlatna zora” će, prema nekim anketama, najvjerovatnije ući u parlament, što izaziva zabrinutost u zemlji u kojoj je rođena demokratija.

„Nijedan nezaposleni Grk“; „Grčka pripada Grcima“; „Nijedan ilegalni imigrant u Grčkoj“, neke su od predizbornih poruka “Zlatne zore”, a koje su privukle pažnju mnogih građana.

Ova stranka, koja je okupila nezadovoljne farmere, radnike i penzionisane oficire koji su ogorčeni na dosadašnju vlast zbog nezapamćene ekonomske krize, obećava da će „protjerati sve ilegalne imigrante – milom ili silom“.

Prema najnovijim anketama „Zlatna zora“ mogla bi osvojiti između četiri do šest odsto glasova i preskočiti cenzus za ulazak u parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.