Briselski “Rambuje”: Ishod dijaloga krajnje neizvjestan

Državni vrh Srbije će do dijaloga sa Prištinom 2. aprila biti u neprekidnom zasjedanju. Nakon još jednog sastanka Nikolić – Dačić – Vučić savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić preneo je da je situacija “dramatična kao pred Dejton i Rambuje”, te da će se Srbija poslije 2. aprila, bez obzira na rezultat dijaloga, suočiti sa izuzetno teškim poslijedicama.

Ulozi su i ovoga puta jako visoki i ima razloga da se govori o dramatičnosti situacije, ocjenjuju analitičari, ali da se to ipak ne može porediti sa onim uoči i nakon Rambujea.

Brisel ništa manje teži nego Dejton ili Rambuje. Tim poređenjem savjetnik predsjedika Srbije Marko Đurić opisuje kako državni vrh vidi poziciju Srbije uoči odlučujuće runde dijaloga sa Prištinom u Briselu 2. aprila.

„Situacija u kojoj smo se danas našli  nije ništa manje složena i ništa lakša od one u kojoj se naša zemlja nalazila prilikom pregovora u Dejtonu i prilikom pregovora u Rambujeu“, rekao je Đurić.

Šta znači „dramatična situacija“ i „teške poslijedice“ sa kojima će se, prema ocjeni koju je Marko Đurić preneo nakon sastanka predsjednika Srbije, premijera i prvog potpredsjednika Tomislava Nikolića, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, zemlja i građani suočiti bez obzira kakav bude ishod pregovora u Briselu? Srbija se nalazi u dilemi da bira između dva veoma teška puta, odgovora Đurić.

“Jedan put je prihvatanje rješenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za cjelu Srbiju, a drugi je put u kome mi, zbog toga što druga strana nije bila sremna na kompromis, nismo u poziciji da prihvatimo ono o čemu se razgovara. Veoma nam je važno da 2. aprila dođemo u priliku da procjenimo elemente koje nudi druga strana da bismo bili u stanju da tu odluku donesemo“, naveo je Đurić.

Od napretka u dijalogu sa Prištinom zavisi da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU, a sam srbijanski premijer i glavni pregovarač Ivica Dačić poručuje da nije optmista da će zajednica srpskih opština uopšte biti i formirana zbog protivljenja Prištine da joj se dodjele izvršna ovlašćenja od čega Beograd za sada u zvaničnim izjavama ne odustaje.

Ni poznavaocima prilika nije do kraja jasno da li je Srbija stvarno dotjerana do zida, kako predstavljaju beogradski zvaničnici, ili je riječ samo o pripremi javnosti za gorku pilulu koja će morati da se proguta da bi zemlja krenula dalje put evropskih integracija.

Ulozi su i ovoga puta jako visoki i ima razloga da se govori o dramatičnosti situacije, ocjenjuje politički analitičar Vatroslav Vekarić, ali kaže da se ne može govoriti o stepenu dramatičnosti danas i onom uoči i nakon Rambujea.

„Znamo koje su bile poslijedice neprihvatanja Rambujea, koliko su one bile dramatične, naravno takve poslijedice danas ne očekujemo. Međutim, sigurno je da bi izostanak sporazuma, izostanak uspjeha dijaloga sa Prištinom imao veoma loše i teške poslijedice za Srbiju. Sigurno je da bi proces evrointegracija došao u duboku krizu, zastao bi, sa velikim neizvjesnostima kako bi se dalje nastavio“, ocjenjuje Vekarić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.