Četiri “oružane sile” na sjeveru Kosova

Na teritoriji sjevera Kosova već su Kfor, Euleks, KPS i pripadnici paralelnih srpskih bezbjednosnih snaga u civilu, kaže Vladimir Todorić za srbijansku “Politiku”.

Izbor Kosovo ili EU, koliko god bio nepristojan, čak i ponižavajući, već je tu, kaže direktor Centra za novu politiku povodom izjave predsjednika Tomislava Nikolića da nije moguće praviti izbor između ove dvije opcije.

Ovdje se, kako objašnjava Todorić, više ne radi o politici EU prema Srbiji povodom pitanja Kosova, već o bilateralnoj politici članica EU prema Srbiji, prvenstveno Njemačke, ali ne samo nje.

Bez odluka država članica Srbija ne može napredovati u EU. To u prevodu znači: “Ili ćete da ispunite zahtjeve koje vam neke države članice postavljaju ili one sigurno neće glasati za vas”, upozorava on i ukazuje da se, imajući u vidu da je ovdje 40 odsto podrške za ulazak u EU, postavlja pitanje ne samo da li vlada ima podršku za unutrašnje reforme u vezi sa pitanjem evropskih integracija, već i za ustupke prema Kosovu.

Ognjen Pribićević iz Instituta društvenih nauka ocjenjuje da u ovom trenutku unutar Srbije teško može da se vodi drugačija politika od one koja podrazumijeva zalaganje i za EU i za Kosovo.

“Ali, ipak, će morati nečemu da se da prioritet”, dodaje on i konstatuje da je većina izjava domaćih političara, kako je to bilo i ranije, usmjerena prema sopstvenom biračkom tijelu, te da u tom smislu treba razumijeti i pomenutu Nikolićevu izjavu.

Na pitanje šta su “crvene linije” srpske politike, predsjednik je odgovorio: “Nikada ne priznati nezavisnost Kosova” i “da u dugom vremenskom periodu ne dozvolimo da se na teritoriji srpske zajednice pojavi neka oružana sila”.

Tim povodom, Todorić ukazuje da nije riječ samo o deklarativnom priznanju, jer se postavlja pitanje kako će Srbija da se postavi prema zahtjevu CDU, to jest Njemačke, da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije. S druge strane, on podsjeća da na Kosovu postoji već dosta oružanih sila i da su na teritoriji srpske zajednice Kfor, Euleks i KPS i pripadnici paralelnih srpskih bezbjednosnih snaga u civilu.

“Znači, četiri snage reda i mira, a reda i mira nema baš mnogo”, kaže on.

Pribićević kaže da pominjanje eventualnog pojavljivanja neke oružane sile, budući da je to rečeno sa najvišeg mjesta, može nas “samo još dodatno zabrinuti, i za ishod pregovora i za to šta će biti ukoliko ti pregovori ne bi uspjeli”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.