Sjeverna Koreja prijeti da će napasti SAD, Havaje i Guam

Sjeverna Koreja naredila je  za svoje strateške raketne i dugometne artiljerijske jedinice borbenu gotovost za napad na američke vojne baze u Gvamu, Havajima i SAD, nakon što su američki bombarderi izveli nekoliko letova u blizini te zemlje.

Naređenje, objavljeno u saopćenju vrhovne komande Sjevernokorejske vojske, predstavlja posljednju verbalnu prijetnju Pjongjanga od početka zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje u ovom mjesecu, prenosi Reuters.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopćilo je da nije uočilo nikakve nagovještaje vojne akcije Sjeverne Koreje.

– Od ovog trena, Vrhovna komanda Narodne korejske vojske stavit će u stanje najviše borbene gotovosti artiljerijske jedinice, uključujući dugometne artiljerijske jedinice i strateške raketne jedinice, koje će biti u stanju da pogode sve neprijateljske objekte u američkim bazama na kopnu, na Havajima i Gvamu, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjever je i ranije prijetio nuklearnim napadima na SAD i Južnu Koreju, iako se vjeruje da Pjongjang nema kapacitete da pogodi američko kopno atomskim oružjem. Američke baze na Pacifiku, međutim, u dometu su sjevernokorejskih projektila.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopćilo je da nije uočilo nikakve neuobičajene aktivnosti sjevernokorejske vojske, ali dodaje da će pažljivo pratiti situaciju. Južnokorejska i američka vojska izvode vojne vježbe do kraja aprila, za koje tvrde da su isključivo u odbrambene svrhe.

Sjever je ranije zaprijetio da će napasti američku vojsku, optužujući Washington za ratne pripreme korištenjem bombardera -52 koji su nadlijetali Korejski poluotok tokom vojnih vježbi.

Sjeverna Koreja ranije je objavila da je odustala od primirja kojim je okončan Korejski rat iz 1950-53. godine i zaprijetila nuklearnim napadom na SAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.