Četiri razloga zašto ne možete spavati po noći

1. Sila vam je na WC

Nokturija tj. noćno mokrenje često je uzrok naglog buđenja i nemirnog sna. Vjerovali ili ne, rješenje za ovaj problem je konzumiranje vode prije spavanja. Međutim, trik je u tome da popijete vodu u koju ste dodali malo soli, piše Zadovoljna.

Naše tijelo pokušava održati unutarnji balans u količini vode i elektrolita koji se nalaze u organizmu i to je glavni razlog zbog čega se pokušava putem mokrenja ‘riješiti’ tekućine. Konzumacije vode s malo soli pomoći će da se molekule vode zadrže u stanicama, a istovremeno s njom i elektroliti.

2. Prostorija u kojoj spavate previše je topla

Previsoka temperatura zraka još je jedan ‘saboter’ mirnog sna. Osim što vas budi, visoka temperatura ne dam vam da zaspite. Stručnjaci kažu kako je idealna temperatura sobe za spavanje između 16 i 19 stupnjeva.

I temperatura vašeg tijela utječe na san. Zbog toga birajte pidžame ili odjeću napravljenu od pamuka kako biste tijelu dali da diše i regulira vlastitu temperaturu.

3. Korištenje mobitela ili laptopa

Ugasili ste svijetlo, udobno se smjestili u krevet i onda u ruke uzeli mobitel kako biste malo ‘prošvrljali’ Instagramom i Facebookom? To je još jedna greška koja vam remeti spavanje.

Naime, izlaganje očiju svijetlu mobitela ili laptopa tijekom noći zaustavlja proces stvaranja melatnonima (hormona sna) u vašem tijelu. Ako prije spavanja baš morate koristiti tehnologiju, učinite to pri upaljenom svijetlu.

4. Ispijanje alkohola 

Drugi koktel malo će vas uspavati, ali također će vam poremetiti san. Iako alkohol ima sedativan učinak na metabolizam, u samom početku sprječava ulazak u REM fazu spavanja u kojoj se najbolje odmaramo.

Zbog toga vam druga polovica noći može biti itekako teška i vjerojatno ćete ju provesti budni. Ne postoji kombinacija alkohola koja neće stvoriti probleme u spavanju stoga je bolje da ga izbjegavate ako se želite dobro naspavati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.