ČIŠĆA KOŽA I JAČE SRCE: Evo šta sve med čini za vaše tijelo

Čišća koža

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovita konzumacija očistiti vaše tijelo od raznih toksina. Uz to, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože.

Gubitak viška težine

Ako pratite tjelesnu težinu, liječnici preporučuju odricanje od svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u ostalim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je bitno za gubitak kilograma.

Niža razina kolesterola

Svi sastojci i vitamini u medu doprinose smanjenju razine kolesterola. Svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utječe na razinu antioksidansa u tijelu, što olakšava borbu protiv viška kolesterola.

Jače srce

Istraživanja pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija.

Ovisno o mjestu pojave, suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko žlica meda bit će dovoljno da se to spriječi.

Bolje pamćenje

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja stanični obrambeni sustav antioksidanata i, posljedično, poboljšava pamćenje.

Osim toga, kalcij iz meda lagano se apsorbira u mozak, što ima blagotvoran učinak na njegovo funkcioniranje.

Dublji san

Šećer sadržan u medu povećava razinu inzulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Zdraviji želudac

Med je jak antiseptik i preporučuje se jesti žlicu meda na prazan želudac. Ovaj jednostavni ritual pomaže u sprječavanju raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac med uništava klice i liječi male rane na sluznici.

Smanjuje napetost živaca

Ovo možda zvuči čudno, ali med pomaže smiriti živce i ublažiti umor.

Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što pospješuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.