Čiste ruke – uslov za zdrav život

Svjetski dan čistih ruku biće obilježen 15. oktobra u više od 70 zemalja svijeta, sa ciljem njegovanja kulture pranja ruku sapunom i sticanja pravilnih higijenskih navika.
 
rukePovodom svjetskog dana, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” je podsjetio da je pranje ruku sapunom jedna od najdjelotvornijih i najisplativijih mjera prevencije najvećeg broja bolesti koje se prenose preko prljavih ruku.

Prljave, klicama zagađene ruke imaju ključni značaj u prenošenju uzročnika crijevnih, respiratornih, kožnih bolesti, infekcija oka, kao i bolničkih infekcija, saopštio je institut.

Prema posljednjem populacionom istraživanju o zdravlju stanovništva Srbije, u zemlji je 2006. godine 73,8 odsto odraslih stanovnika redovno pralo ruke, što je značajan porast u odnosu na 2000. godinu kada je to činilo 67,4 odsto. Najredovnije su to činili odrasli stanovnici do 35 godina starosti, žene, stanovnici gradskih naselja, Beograda i stanovnici iz kategorije najbogatijih.

Prema podacima Odjeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti  Instituta za javno zdravlje Srbije, u toku 2012. registrovana je 81, a u prvoj polovini 2013. godine 48 epidemija u kojima je put prenosa bio direktni ili indirektni kontakt.

Zarazne bolesti se mogu prenijeti direktnim kontaktom kada se mikroorganizmi sa oboljelog u bliskom kontaktu prenesu na zdravu osobu ili indirektnim, koji se ostvaruje putem zagađenih (kontaminiranih) predmeta (maramice, peškiri, odjeća, igračke, telefonski aprati, tastature, pribor za jelo, kvake na vratima, baterije za vodu u toaletima, knjige i slično).      

U “bolesti prljavih ruku” ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različitog porekla. Uzročnici “bolesti prljavih rukuďż˝ su virusi (hepatitis A – zarazna žutica, poliomijelitis – dječija paraliza, virusni prolivi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza).

Posebno osjetljive uzrasne kategorije su djeca koja nemaju razvijene higijenske navike, stari, kao i osobe smeštene u ustanove za mentalno obolele, podsetio je institut.

Ove godine, Svjetski dan čistih ruku obilježava se pod sloganom “Snaga je u tvojim rukama!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.