Čistite uši štapićima?! Radije nemojte!

Vosak u ušima jedna je od onih iritantnih tjelesnih izlučevina kojoj mnogi doskaču brzim i naizgled učinkovitim potezima vatenim štapićima. Liječnici specijalisti oštro osuđuju uporabu štapića za uši te savjetuju zdravije i manje rizične metode čišćenja.Iako je osjećaj čistoće i svježine toliko dobar, imate li ikakvu snagu volje, odviknite se od štapića za uši jer tijelu čine više štete nego koristi i samo je pitanje vremena u kojem će vam zatrebati liječnička pomoć.

Po izvlačenju štapića iz uha, vjerojatno vas zadovoljava prizor žutila na vatenom dijelu te mislite kako ste sav vosak izvukli van. 

Međutim, istina je da se većina sadržaja zapravo samo dodatno potiskuje dublje u ušni kanal. Vosak koji se nakuplja u ušima nije tu bez svrhe – on sadrži antibiotičke tvari i štiti od gljivica pa njegovo učestalo uklanjanje može dovesti do komplikacija, od infekcija do ekcema na vanjskom dijelu uha.

Liječnici se susreću i s probušenim bubnjićima uslijed čišćenja štapićima.Učinkovito čiste maslinovo ulje i otopina vodikovog peroksidaS obzirom na to da vrlo vjerojatno nećete tek tako odbaciti ovu tradicionalnu metodu, za početak je provodite najviše triput na mjesec, i to isključivo poslije tuširanja jer vruća para otapa vosak. Obuhvatite prstima dio štapića na kojem se spajaju vata i držak – na taj ćete način napraviti svojevrsnu granicu preko koje ne smijete ići prilikom uvođenja, piše drukčiji radio.com.

Potom nježno očistite ušnu školjku i dostupni dio unutrašnjeg uha. Ipak, kao najbezazlenija metoda čišćenja ušiju navodi se ona s uljem i vodikovim peroksidom. Jednom na tjedan prije spavanja napunite bočicu s nastavkom za kapanje maslinovim, mineralnim ili dječjim uljem. U svako uho nakapajte tri kapi i laganim pritiskom masirajte “kapicu” koja štiti ulaz u uho, nakon čega zalijepite preko uha vateni jastučić, koji će držati ulje podalje od jastuka. Sljedećega dana tijekom tuširanja stavite na dlan malu količinu hidrogena i utrljajte je u uho. Hemijski će spoj zapjeniti otopljeni vosak i u potpunosti ga izbaciti na površinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.