Čokolada protiv starenja: Koža mlađa i do deset godina?!

Novi slatkiš poboljšava cirkulaciju, i tako usporava nastanak bora. Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do deset grama ove čokolade mijenja strukturu u raznim slojevima kože toliko, da se postiže efekat podmlađivanja za 10 godina, piše Ljepotaizdravlje.

Čokoladu koju su nazvali estečok, napravili su stručnjaci Univerziteta Kembridž. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama, sadrži toliko antioksidanata, koliko i file lososa sa Aljaske, i isto toliko polifenola, koji efikasno pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao što ima u 100 grama crne čokolade.

Ispitivanja su trajala četiri sedmice, a učesnici su svakoga dana morali da pojedu jednu kockicu estečoka. Dokazano je da im je slatkiš koji sadrži nešto više kakaoa, poboljšao cirkulaciju i djelovao preventivno na proces nastanka bora.

“Klinička testiranja pokazala su da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo”, rekao je jedan od učesnika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev.

“Učestvovali su pedesetogodišnjaci i šezdesetogodišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere utvrdili smo da im je koža nakon istraživanja vraćena na nivo kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje”.

Ipak, neki ljekari su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici. “Sigurno je da čokolada sadrži neke supstance koje mogu uspješno da pomognu u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smijemo da zaboravimo da konzumacija velike količnine čokolade može da dovede do povećanja broja unijetih kalorija, a samim tim i do gojaznosti”, upozoravaju ljekari Univerziteta u Glazgovu.

“Zbog toga bi istraživači morali da svoje tvrdnje potkrijepe dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice”, naveli su.

U kutuji doza za tri sedmice

Kocka čokolade, inače, sadrži samo 38 kalorija, i zbog toga mogu da je uzimaju i dijabetičari. Prodavaće se u luksuznom pakovanju, svaka kockica će biti posebno upakovana, a u kutiji će se nalaziti “doza” za tri sedmice. Čokolada bi uskoro trebalo da se pojavi na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.