ČUDO U KINI: Vozovi “maglev” će lebdjeti u vakumskim cijevima i juriti 1.000 km/h

Kina ima za cilj da ponovo preuzme vodeću poziciju u novoj globalnoj trci, čineći putovanja vozom još bržim.

Upotrebom snage magnetne levitacije, vjeruje se da će se brzina vozova koji se na konvencionalnim prugama trenutno kreću 350 km/m povećati na 600 do 1.000 km/h.

Objavljeno je da će eksperimentalne vakuumske cijevi za vozove maglev biti postavljene u Vuhanu početkom sljedeće godine.

Izuzetno velika brzina znači da bi se putovanje od 2.200 kilometara od Vuhana do Guangdžoua moglo smanjiti na oko dva sata.

Takođe je objavljeno da će prototip vozova maglev brzine 600 km/h biti spreman za probne vožnje 2020. godine.

Ono što podstiče ambiciozni novi projekat je najnoviji dokument Pekinga o razvoju saobraćaja u zemlji, objavljen prošlog mjeseca. Sadrži poglavlje o prometu novih maglev linija između ključnih urbanih centara kako bi se upotpunila postojeća mreža brzih željeznica.

Očekuje se da će se potražnja za međugradskim putovanjima brzim prugama još više povećati. Veruje se da bi poslovni putnici mogu da se odluče za putovanje vozovima maglev umesto za avione ukoliko mogu da stignu iz jednog velikog grada u drugi u roku od sat vremena.

Japan, Nemačka i SAD se takođe takmiče protiv Kine, isprobavajući svoje ultra brze vozove maglev, zasnovane na različitim modelima superprovodne maglev tehnologije.

Kina je 2002. godine primila tehnološki transfer iz Njemačke za liniju maglev dužine 30 km između centra Šangaja i gradskog aerodroma Pudong koji će vozovima omogućiti putovanje brzinom od 430 km / h.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook