Da li su društva Balkana spremna za doniranje organa?

U ovotjednom izdanju rubrike „Glasom mladih“ bavimo se doniranjem organa. Sve više mladih u svijetu, a i onih koji to nisu, daju saglasnost u donorskim karticama da u slučaju smrti žele donirati organe. U BiH, ali i u zemljama regije još uvijek nije razvijena kolektivna svijest o doniranju organa. Ne možemo se baš ni pohvaliti medicinskim dostignućima u transplataciji organa.

Aktualni zakon koji regulira područje doniranja organa i transplatacije u Crnoj Gori propisuje da su u slučaju moždane smrti svi građani donori po automatizmu – izuzev ako se osoba izričito izjasni tokom života da ne želi biti donator. Isti zakon propisuje i da za doniranje organa takve osobe pristanak mora dati njegova obitelj.

To je jedan od razloga koji liječnici navode kao uzrok izuzetno malog broja kadaveričnih donora organa, dok su u dosadašnjim transplatacijama, najčešće bubrega, donori u najvećem broju bili bliski živi srodnici.

Većina mladih u Srbiji podržava doniranje organa i dobro je informirana o toj strani medicine. Neki od njih, sa kojima smo razgovarali u Beogradu, kažu da su o tome uglavnom obaviješteni preko medija, i dijelom u školi ili na fakultetu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana