Dali u Njemačkim firmama rade radnici ili moderni robovi

U Njemačkoj preduzeća sve češće zapošljavaju iznajmljene radnike, koji liče na moderne robove.

Ti radnici na određeno vrijeme pomažu firmama da reaguju na veću potražnju. Ali, sami se često moraju boriti za najosnovnija prava.

U firmama za iznajmljivanje radnika u Njemačkoj trenutno je registrovano oko 900.000 ljudi.

U praksi, neka preduzeća uočila su ogromnu mogućnost uštede na jeftinim iznajmljenim radnicima u odnosu na njihove stalno zaposlene.

Naročito su firme na području logistike i trgovine pokušavale smanjiti broj stalno zaposlenih i angažovati iznajmljene radnike.

Najveći problem jeste to što se sve više pomoćnog osoblja zapošljava putem firmi za iznajmljivanje. Čak 34 posto posla na tom području obavljaju iznajmljeni radnici.

Osobama koje rade posredstvom preduzeća za iznajmljivanje ne treba nikakvo posebno obrazovanje – navode njemački mediji. Oni pomažu na gradilištima, popunjavaju police u trgovinama…

Ono što iznajmljeni radnici pričaju o svom stanju, uglavnom anonimno, zbog straha da ne izgube posao, liči na priču o – modernom ropstvu.

Na primjer, oni za vrijeme probnog roka ne dobijaju nikakvu platu, a često ni ugovor prije početka rada. Nema ni radne satnice.

Poslodavci očekuju da iznajmljeni radnici rade i vikendom i praznicima.

U Njemačkoj je na djelu i neljudsko izrabljivanje migranata – upozoravaju mediji.

I oni koji su legalno došli iz zemalja članica EU često rade pod ponižavajućim uslovima.

Nada u dobru zaradu i slatkorječiva obećanja privlače ljude iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Litve… Ali, često ih tamo dočeka nešto sasvim drugo: težak rad pod neljudskim uslovima koji je slabo plaćen, a neki na kraju ostanu i bez plate.

Najčešće su to poslovi u građevinarstvu, gastronomiji, hotelijerstvu, transportu ili čišćenju…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.