Dan slobode medija: Represijom protiv istine

U nekim je državama online kritiziranje vladajućih struktura toliko opasno da je, prema organizaciji Reporteri bez granica, 2011. bila najsmrtonosnija godina za online aktiviste. Nekoliko ih je ubijeno u Bahreinu, Meksiku, Indiji i Siriji.

Gušenja i ućutkavanja

Ali novinari, blogeri i aktivisti pronalaze nove načine kako bi zaobišli kontrole na internetu i tako  osigurali da njihovi glasovi dopru do milijuna ljudi diljem svijeta.

Što se tiče Evrope, Amnesty navodi autokratske režime diljem bivšeg Sovjetskog saveza: gušenje prosvjeda, ućutkavanje kritika… Posebno opako za aktiviste i novinare je u Azerbejdžanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu, dok je u Rusiji slika šarolika.

Od kontinenata, najgore je u Africi, pogotovo u Etopiji i Gambiji gdje vlada stroga kontrola medija od strane sigurnosnih agenata čiji je posao ućutkati sve neistomišljenike. Novinari su zbog stavova u Ruandi i Etiopiji nerijetko po zatvorima, dok su u Somaliji izloženi ciljenim napadima: od 2007, ubijeno ih je 27.

Slično je i u Aziji i regija Pacifika, pogotovo u Pakistanu – jednoj od najopasnijih zemalja kada je u pitanju sigurnost novinara: prošle godine ubijeno ih je (najmanje) 15. Filipini, Šri Lanka – novinari su također (lagane) mete – a kontrola u Kini dovela je do toga da njihovi online aktivisti postaju izrazito vješti u smišljanju novih i kreativnih načina za  izbjegavanje vladine kontrole.

Iranska Cyber policija

Teško je i na Bliskom istoku, ali tamo je prostor za medijsko izražavanje počeo doživljavati transformaciju u zemljama kao što su Tunis i Libija. Ipak, u regiji i dalje prevladavaju pravna i druga  ograničenja medijske slobode. Diljem Irana raspoređeni su pripadnici novoosnovane Cyber policije, a u Saudijskoj Arabiji su uvedene nove kazne za objavljivanje materijala koji je u suprotnosti sa šerijatskim zakonom.

Amnesty analizira i područja Sjeverne i Južne Amerike gdje su novinari česta meta napada i uznemiravanja. Državne vlasti ili bande u Meksiku, Kolumbiji, Kubi, Hondurasu i Venezueli često zlostavljaju novinare koji se bave pitanjima ljudskih prava, zlouporabe moći i korupcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.