Danas presuda u slučaju “Medikus”

U Osnovnom sudu u Prištini danas će biti izrečena presuda u slučaju privatne klinike “Medikus”, na kojoj su, kako je navedeno u optužnici, vršene nelegalne transplantacije organa.

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević kazala je da je izricanje presude zakazano za danas u 14 časova u Osnovnom sudu u Prištini.

U optužnici je navedeno da je oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega izvršeno na klinici “Medikus” koja se nalazi nedaleko od Prištine.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplantacije.

Vlasnik klinike “Medikus” Lutfi Dervishi na suđenju je odbacio optužbe za nelegalno presađivanje bubrega.

Derviši, optužen da je bio dio lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici “Medikus”.

U odsustvu se sudilo turskom ljekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.