Danska preuzima predsedavanje EU

Danska danas preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji (EU), sedmi put od kako je 1973. pristupila tadašnjoj Evropskoj zajednici.

Predsedavanje EU Danska preuzima od Poljske u jeku dužničke krize u zoni evra, pa će joj, iako nije članica te zone, suzbijanje krize biti prioritet i glavni izazov.

Kopenhagen je najavio da će uložiti napore da u rešavanju krize učestvuju sve članice EU kako se ne bi stvorio jaz izmedju zone evra i ostalih članica EU.

U okviru borbe protiv krize, Kopenhagen će raditi na primeni odluka koje su lideri EU donosili tokom 2011. u cilju jačanja fiskalne discipline i ekonomske stabilnosti.

Pored suzbijanja krize, prioriteti Danske biće i pregovori o višegodišnjem budžetu EU, dalji razvoj jedinstvenog tržišta, ulaganje u obnovljive izvore energije i podsticanje energetske efikasnosti, kao i unapredjenje kontrole granice EU i bolje upravljanje migracijama.

Prioriteti danskog predsedavanja su označeni kao “odgovorna”, “dinamična”, “zelena” i “bezbedna” Evropa.

U pogledu proširenja Danska će, kako se navodi u programu predsedavanja, “nastaviti politiku zasnovanu na postignutim rezultatima kao osnovi za dalji napredak” u pregovorima.

U prvoj polovini danskog predsedavanja ministri EU u februaru, a zatim i lideri EU u martu, ponovo će razmotriti zahtev Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, a njihova odluka će zavisiti od napretka koji Beograd ostvari u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Posle Danske, u drugoj polovini 2012. predsedavajuća zemlja EU biće Kipar.

Izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.