Daut Haradinaj: To što Đurić kaže nije bitno

Reagujući na izjavu direktora tzv.Kancelarije za Kosovo Marka Đurića da odluka kosovske skupštine o transformaciji KBS u vojsku može da ima nezamislive posledice, poslanik vladajuće Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Daut Haradinaj kazao je da to što Đurić govori “nije velika stvar”.

– I u vrijeme rata nismo pitali puno. Kosovo je država, priznalo nas je 115 zemalja i kada su to činile nisu rekle da su to i to uslovi da bi nas priznali – rekao je Haradinaj, prenosi “Klan Kosova”.
– Mi smo stvorili odbrambeni mehanizam koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, tako da to šta on govori nije ništa bitno – tvrdi Haradinaj.

Prema njegovim riječima, tim ponašanjem i takvim rječnikom, Marko Đurić plaši srpske građane na Kosovu. On je ojcenio i da bi bilo bolje kada bi Đurić apelovao na srpske građane da budu dio ovog mehanizma, kao što su djelovi mehanizama poput policije, obaveštajnih i civilnih službi.

Poslanik AAK je govorio i o tome da li će buduća vojska Kosova moći da se kreće i da bude operativna i na sjevernom djelu Kosova.
– Imamo dobru saradnju s NATO-om, Kforom. Imamo je u Peći, Prizrenu, Gnjilanu, Đakovici i imaćemo i u Mitrovici. Mi nemamo nijedan uslov – izjavio je Haradinaj.

– Ako govorimo o odbrambenom mehanizmu, to ne podrazumijeva da će intervenisati ili da će sprovoditi operacije. Mi ćemo biti spremni da odbranimo po svaku cijenu sjever Kosova, ako bude ugrožen, ali građani na sjeveru Kosova treba da se osjećaju sigurnim zbog stvaranja ovog mehanizma i treba da budu dio istog – rekao je Haradina, prenosi “Klan Kosova”.

Haradinaj tvrdi da to neće biti vojska koja će biti ofanzivna ili koja će napadati. On je rekao da će buduća vojska Kosova štititi sve građane na isti način, bez ikakve razlike.
– Mi ispunjavamo posljednji korak i kao država moramo ozbiljno da radimo da od slijedeće godine budemo na putu evroatlantskih integracija u NATO, ne samo u EU – rekao je Daut Haradinaj.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana