David: Srbija da prizna nezavisnost Kosova

Pisac Filip David izjavio je za RTK da je potrebno da Srbija prizna Kosovo i time postigne sporazum o ostanku Srba na Kosovu i očuvanju kulturnog nasleđa.

Priznanje Kosova mora da se dogodi što pre kako bi se rešilo pitanje Srba na Kosovu, izjavio je pisac Filip David.

“Ja sam jedan od malobrojnih u srpskoj sredini koji je uverenja da Srbija treba što pre da prizna nezavisnost Kosova ukoliko želi da sačuva i srpsko stanovništvo na Kosovu, kulturne vrednosti i svoje kulturno nasleđe, jer nema boljeg dogovora koji bi postojao između dve države koje su u prijateljskim odnosima”, rekao je on.

David naglašava da je Srbija uvek kasnila sa svojim vrlo važnim odlukama i devedesetih godina se videlo koliko je to Srbiju koštalo.

“Ovo je sada takođe jedna situacija koja Srbiji ne odgovara, odugovlačenje, nesporazumi umesto sporazuma, jer svako odugovlačenje i protok vremena Srbiju stavlja u komplikovaniju i težu poziciju i teže je doći do nekog pravog dogovora i sporazuma”, smatra David.

Kako ističe, neophodno je postići dogovor kojim dve strane uspostavljaju odnose i garantuju siguran život Srba na Kosovu.

“Nema ništa važnije od toga da imate dobre susede i da imate svoje stanovništvo u susednim zemljama koje uživa sva prava i kulturno nasleđe koje će biti očuvano. Ja sam siguran da to može jedino ukoliko dođe do nekog dobrog pravog sporazuma”, ističe on.

Filip David kaže da je svako drugo rešenje kao i zamrznuti konflikt predvorje nekog mogućeg potencijalnog velikog sukoba.

“Da ne govorimo koliko bi neki rat doneo ogromne štete i samoj Srbiji i Kosovu, a živimo u području gde je dovoljno jedna varnica da kresne, da neke od velikih sila zažele da imaju sukob imaće ga, to bi bila katastrofa i za Kosovo i za Srbiju”, upozorava David.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana