Deset načina da budete u top formi i to besplatno!

Odluka da treba početi sa vježbanjem nosi sa sobom i mnogo nedoumica: nemam novca za fitnes ili teretanu, ko će sad kupovati sportsku opremu, nemam dovoljno vremena, kako da znam šta je najbolje za mene…

Ukoliko ste iskreni prema sebi, priznaćete da su ovo izgovori. Ne treba vam puno novca i vremena za vježbanje, jer postoji toliko mogućnosti da to radite u “svojoj režiji”, i to besplatno.

1) HULA HOP
 
Sjetite se, bio nam je vrlo zabavan kada smo bile djevojčice. Zašto tako ne bi bilo i sada? 
Odaberite neki u omiljenoj boji, obucite najkraći šorc i majicu koje imate, pustite neki latino-house miks, i zabava može da počne! Pored osjećaja za ritam definisaćete i struk.
 
2) JOGA
 
Drevna disciplina koja garantuje vedar duh, razgibanost i osjećaj mira. 
Ukoliko shvatite da vam odgovara, svakako bi trebalo da se odlučite za jedan od joga centara gdje ćete vježbati sa učiteljem barem jednom sedmično, a do tada, možete vježbati i od kuće, uz video klipove sa instrukcijama. Mi vam predlažemo jogu za početnike.
 
3) TRČANJE
 
Ovo je sport za koji vam treba najviše volje da se pokrenete, ali kada se jednom odlučite i počnete sa trčanjem, to će vam postati navika bez koje se ne može.

Za početak kombinujete trčanje i brzi hod dok ne uđete u formu. Najbitnije je da osluškujete svoje tijelo i poštujete svoje granice izdržljivosti.
 
4) 5 TIBETANACA
 
Podvrsta joge koju su osmislili monasi sa Tibeta.
Fantastične vježbe koje možete raditi u svom stanu, ili na otvorenom. Rade se ujutru, prvo u kratkim serijama, a potom se tempo pojačava. 

Ljudi koji ih praktikuju tvrde da su odlične za podizanje energije koja ne napušta tokom cijelog dana, doprinose stalnom stanju budnosti, i jednostavno vam ne dozvoljavaju da klonete tokom dana.
 
5) VIJAČA
 
Još jedna zanimacija iz školskih dana.  
Sa vijačom možete vježbati u svom stanu, uz neku dinamičnu muziku, ali takođe možete izaći u prirodu, na trim stazu, obližnje igralište…

Vijača je djelotvorna gotovo koliko i trčanje, jer pri preskakanju se aktiviraju svi mišići. A kada uđete u “fazon” možete je preskakati dok trčite.
 
6) HVALA TI, BATO
 
Dodatna korist od braće je ta što su odlično opskrbljeni spravicamai rekvizitima za vježbanje. Ukoliko ste u stresnom periodu, pravo je vrijeme za “muški trening”. Zamolite brata (ili komšiju) da vam pozajmi svoju vreću, oprobajte se u dizanju tegova (počnite od lakših) a za kraj ostavite zgibove. Naravno, sve uz nadzor.
 
7) VJEŽBANJE NA OTVORENOM
 
Park, rijeka, šuma, staza za trčanje? Sve vam je ovo dostupno, i to potpuno besplatno!
Fitnes parkovi su popularni širom planete, pa tako i kod nas. Sprave su slične onima iz teretane, a na vama je samo da okupite drugarice i bacite se na vježbanje.
 
8) FITNES U STANU
 
Dobro, zašto su CIndy Crawford i Lokica snimile onolike kasete kad ih niko ne sluša?
Šalu na stranu, ukoliko imate radne navike, lako ćete zavoljeti i kućni fitnes. 
Potrebna vam je samo jogi prostirka (može i peškir za plažu), dobra volja i CD sa vježbama.
 
9) BICIKL
 
Imate dvije opcije: da vozite bicikl sportski, “na duže staze”, po nekoliko kilometara – uz kratke zastoje, ili da ga koristite svakodnevno, kao prevozno sredstvo do posla, na primjer.

Biciklizam je jedan od omiljenih sportova, zbog svoje lakoće, energije i dobrog raspoloženja koje donosi. 
Pritom fantastično oblikuje noge.
 
10) ROLERI
 
Vožnja rolera je vjerovatno najzabavnija fizička aktivnost koju sebi možete da pružite.
Slušate muziku, gledate lijepe ljude, pretičete zgodne momke koji šetaju pse, a uz sve to i oblikujete svoje tijelo. 

Sve što je potrebno je adekvatan autfit i naravno, da izaberete kvalitetnu destinaciju za vožnju.
 
Prijedloga za fizičke aktivnosti koje ne iziskuju previše vremena i truda svakako da ima još, s tim što navedene imaju najviše pobornika. Ne zaboravite, svrha vježbanja nije samo oblikovanje tijela, vježbanje vas drži u formi, spremne na svakodnevne zadatke i obaveze, vježbanje je zdravstvena kultura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.