Deset namirnica pomoću kojih možete eliminirati otrove iz organizma

Slobodni radikali nastaju pod utjecajem toksina kao što su dim cigareta, sunce, hemikalije iz kozmetičkih preparata i UV zračenja, a ima ih i u nekim lijekovima.

Mi smo izdvojili deset najinteresantnijih namirnica koje ih sadrže:

1. Borovnice

Ovo voće je puno antioksidanta, a dobro je i za zdravlje srca. Uravnotežuju razinu šećera u krvi i preporučuje se kod dijabetesa. Borovnice su bogate vitaminom C, vlaknima, manganom i slično. Stručnjaci se slažu, ako radite bilo kakvu promjenu u prehrani, prvo joj dodajte borovnice i drugo tamno bobičasto voće, npr. maline, kupine, crno grožđe.

2. Rajčica

Rajčice sadrže veliku količinu likopena koji je još jači antioksidant od vitamina E i beta-karotena. Likopen treba masnoće za optimalno apsorpciju pa je dobro da rajčice jedete sa zdravim masnoćama, npr. maslinovim uljem, savjetuje Ordinacija.hr.

3. Artičoka

Artičoka je na samom vrhu ljestvice po udjelu antioksidanta, a većina je sadržana u srcu, jestivom mekanom dijelu. Kuhane artičoke imaju čak veću sposobnost detoksikacije od nekih supernamirnica koje su poznate po velikom udjelu antioksidanta, npr. šparoge, crveni kupus, luk, brokula, sirovi češnjak, avokado i rukola.

4. Šparoga

Šparoge najviše pomažu kod drenaže jetre. Ona je odgovorna za filtriranje većine toksina iz našeg tijela pa će njezino čišćenje definitivno pomoći da živite zdravije. Možete ih pripremiti na različite načine, a najbolje ih je nakratko obariti u kipućoj vodi ili staviti na gril.

5. Rukola

Rukola je bogata vlaknima, te antioksidantima i glukosinolatima koji mogu smanjiti rizik od raka. Ima visoku razinu klorofila i protuupalna je namirnica.

6. Heljda

Heljda sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje natečenost. Čisti organizam, pomaže u normalnoj regulaciji probave, ima nizak glikemijski indeks, te je bez glutena. Može se koristiti u obliku brašna, u preljevima za juhe ili salate, kao prilog ili kao žitarica za doručak.

7. Slatki krompir

I bijeli i slatki krompir važni su izvori vitamina C i B6, kalija i vlakana. No, slatki krompir ima nešto više tih tvari. Osim antioksidanta unijet ćete veliku količinu kalcija i vitamina A. Za dodatnu detoksikaciju svakako konzumirajte slatki krompir i ostale narandžaste namirnice. 

8. Goji bobice

Izuzetno su hranjive i sadrže više vitamina C od narandže i više beta-karotena od mrkva, oba vrlo važna antioksidanta. Goji bobice  mogu se jesti na brojne načine, sirove, ili u obliku soka, čaja, Smoothie, u energetskom miksu s orašastim plodovima, s žitaricama, u muffinima i dr.

9. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu biti zdrave grickalice za bilo koje doba dana. Puni su proteina, vlakana i zdravih masnoća, a veoma su dobri za detoksikaciju. Konzumirajte plodove koji nisu soljeni.

10. Sjemenke konoplje

Konoplja sadrži vitamine E i C, koji su snažni antioksidanti, kao i vlakna koja čisti probavni trakt. Sjemenke sadrže klorofil, koji pomaže očistiti tijelo od mnogih toksina, uključujući i teške metale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.