Devenport: Povjerenje neophodo

On je u intervju rekao da je primjena dosadašnjih sporazuma Beograda i Prištine i omogućavanje Kosovu da učestvuje na regionalnim forumima, izgradiće povjerenje neophodno da se razgovara o kosovskom problemu.
“Prvo treba izgraditi povjerenje koje je neophodno da bi se ušlo u širu diskusiju”, rekao je Devenport. 
Ambasador je ocjenio da su najveće garancije kosovskim Srbima sadržane u Ahtisarijevom planu, “posebno u onim oblastima koje je predsjednik Tadić istakao u govoru u Generalnoj skupštini UN i nedavno u intervjuima, vezano za enklave na jugu, srpsku zajednicu na sjeveru, crkveno i kulturno nasleđe i zaštitu svojine”. 
“Njegovo je pravo da istakne te četiri teme i one svakako spadaju u krug pitanja o kojima je potrebno razgovarati. Ali ponavljam, potrebno je pažljivo pogledati šta u tom smislu nudi Ahtisarijev plan”, dodao je Devenport. 
Tadić je u nedavnom rekao da rješenje za Kosovo mora da sadrži četiri bitne tačke: posebno rješenje za srpske manastire i administriranje manastirskim kompleksima, posebne garancije za Srbe u enklavama, regulisanje pitanja imovine srpskih građana i države i posebno rješenje za sjever Kosova. 
Devenport je rekao da nema razlika među članicama Evropske unije kada su u pitanju kriterijumi koje Beograd treba da ispuni da bi u martu dobio status kandidata. 
On je podsjetio da su Zaključci Evropskog savjeta bili jasni da je Srbija napravila značajan napredak u širokom spektru oblasti, ali da su očekivanja EU bila vezana i za oblast regionalne saradnje. 
“Neophodno je da Beograd postigne sporazum sa Prištinom koji bi omogućio puno učešće Kosova u regionalnim forumima”, rekao je britanski ambasador. 
Devenport je, na pitanje o paralelnim institucijama na sjeveru Kosova, rekao da ne očekuje njihovo ukidanje “u tako kratkom periodu”, ali da očekuje da “institucije vremenom počnu pravilno da funkcionišu”. 
On je takođe ocjenio da referendum Srba na sjeveru Kosova ne doprinosi rješenju problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.