Direktor carine Kosova: Za godinu dana zaplijenjena roba vrijedna 10 miliona eura

Direktor kosovske carine Bahri Beriša kaže da su samo ove godine otkrili oko 350 slučajeva krijumčarenja robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na koju su uvedene takse od sto odsto a vrednost se procenjuje na oko 10 miliona evra, piše Gazeta Ekspres.

“To je direktni efekat dok je indirektni efekat mnogo veći jer smo uspeli da sprečimo mnoge krijumčarske aktivnosti koje su na neki način legalizovale uvoz “, kaže on i dodaje da se uglvnom krijumčare akcizni proizvodi.

„Ove godine imali smo oko 20 miliona zaplenjenih cigareta. Ali ono što počinje da se sve češće doživljava kao švercovana roba je rezani duvan , jer primećujemo da su se otvorile mnoge lokalne prodavnice. Ali imamo i drugih proizvoda, imali smo mnogo kilograma zaplenjenih narkotika, puške, municiju. Zaplenili smo oko 2 miliona vrednosti te robe i uništili je ”, rekao je Beriša za EO.

On ocenjuje da je od posebnog značaja sprečavaju krijumčarenja droge, jer to pored ekonomskih efekata ima i zdravstvene posledice.

„ Ove godine imamo oko 10 000 komada različitih paketa koje smo našli krijumčarene planinskim putevima koji su ušli na Kosovo “, kaže Beriša.

On objašnjava da “obično kada dođe do promene fiskalne politike ili nametanja zaštitne mere, kriminalne grupe postaju aktivnije i teže da krijumčare one proizvode koji im mogu doneti veći profit”.

Beriša kaže da su srpsku i bosansku robu zamenile zemlje u regionu, ali i EU, te da njihovo odsustvo nije primećeno.

“Uglavnom smo društvo koje zavisi od uvoza i potrošnje. Ovi proizvodi iz Srbije i Bosne, nakon što su nametnute sto posto zaštitne mere, počeli su da ih zamenjuju druge zemlje. Dakle, neće imati nikakvog uticaja na prihode, bilo pozitivnog ili negativnog, jer su u 2019. godini proizvode koji dolaze iz ove dve zemlje zamenili druge zemlje u regionu ili druge zemlje jugoistočne Evrope ili EU. To su uglavnom Nemačka, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Albanija, ali i druge zemlje EU “, zaključuje Beriša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.