Dizelska goriva smrtonosnija su od nesreća

automobili 5Najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je kako ispušni plinovi automobila i kamiona koje pokreću dizelska goriva uzrokuju 13.000 smrtnih slučajeva na godinu, što je više od broja smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Prema podacima iz 2005. napravljeno je istraživanje u Velikoj Britaniji iz kojeg je donesen zabrinjavajući zaključak. Naime, saobraćajne nesreće uzrokuju manji broj smrtnih slučajeva nego posljedice udisanja ispušnih plinova iz automobila i kamiona koje pokreću dizelska goriva, prenosi Net.

Studija koju su proveli američki naučnici s MIT-a objavljena je u magazinu Environmental Science and Technology. Ona pokazuje kako ispušni plinovi iz Evrope u Velikoj Britaniji uzrokuju dodatnih 6.000 smrtnih slučajeva na godinu.

Za poređenje, ispušni plinovi koji iz Britanije odlaze u ostatak Evrope uzrokuju 3.100 smrtnih slučajeva.

Sa preranom smrću kod vozača epidemiolozi su povezali čestice u dizel gorivu koje su manje od 2,5 mikrona u promjeru te ulaze u pluća vozača. Te čestice ujedno predstavljaju veliku opasnost za brojne radnike kojima se radno mjesto nalazi uz dizelske strojeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.