Doktorka s Harvarda poručuje da su životinjski proizvodi bitni: “Mozgu treba meso”

Meso je neophodno za obranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistikinja i psihijatrica s Harvarda, dr Džordžija Ede.

Uprkos sve većem broju vegetarijanaca i vegana poslednjih godina, ona tvrdi da bi odricanje od mesa moglo biti štetno za mentalno zdravlje.

“Mozgu treba meso. Čujemo da je meso opasno za celokupno zdravlje, uključujući mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da nam je potrebno i meso”, izjavila je za KIRO News Radio.

Dr Ede kaže da se važnost mesa ne odnosi samo na udeo proteina.

“Puno su važniji svi ostali nutrijenti koji se nalaze u mesu. Možete zadovoljiti svoje potrebe za proteinima drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge bitne hranjive materije teško je, ponekad i nemoguće, dobiti iz biljaka”, navela je.

Proteini se sastoje od hemikalija zvanih aminokiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, oni se takođe mogu naći u veganskim opcijama poput sočiva i brokolija.

Napomenula je da je meso “jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku te je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina”.

Ove hranjive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, gvožđei jod.

Vitamin B12, na primer, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i kiseonikom bogate DNK. Međutim, takođe je povezan s regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a niski nivoi serotonina povezani su s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

Jedna studija iz 2019. navodi da bi nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, mogao povećati rizik od moždanog udara. Njegova odsutnost inhibira uklanjanje proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, što zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar, piše Daily Mail.

Odraslim osobama treba oko 2.4 mg vitamina B12 dnevno kako bi normalno funkcionisale, kažu podaci Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.