Domaći Gusti Jogurt Od Samo 2 Sastojka – Bolji Od Kupovnog

POTREBNI SASTOJCI:
2,5 litara mlijeka (dnevna upotreba ako ga pravite za bebe, pasterizirano mlijeko)
1 kašika jogurta (ovo sam uzela od prethodnog jogurta, možete koristiti bio gusti jogurt ili neki drugi stvarno čvrst jogurt)

NAČIN PRIPREME:
Isperite šerpu vodom i dodajte mleko. Stavite mali tanjir ili šolju na dno lonca da sprečite da se mleko prolije. Zatim ga kuvamo na jakoj vatri, pažljivo posmatrajući mleko. Potreban je jedan prst da ispari. Kuvajte još 10 minuta.
Što se mleko duže kuva, biće gušće. Kada dovoljno provri i smanji se na prst, sipajte mlijeko u galonsku ili neku drugu staklenu/keramičku posudu. Stavite galon na sobnu temperaturu (učinite to prije dodavanja jogurta, jer mlijeko treba da stoji dok ga dodajete). Stavite galon na peškir tako da toplota ne izlazi. Ostavite da se mleko malo ohladi
Najbolje vrijeme za dodavanje jogurta je kada uronite prste u sredinu posude i izbrojite do 10.
Ako počnete da osjećate toplinu mlijeka nakon brojanja do 7, pravo je vrijeme. Ako ne možete izdržati brojanje do 10, a mlijeko vam je prevruće, pričekajte još malo. Ali pazite mleko ne sme da bude toplo.Kada mleko dostigne idealnu temperaturu izvadite 1 kašiku mleka i pomešajte sa jogurtom (uzmite kašiku iz gustog dela, ne sme da bude vodenasto) i sipajte U činiji mešajte 2-3 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.