Dr Valbona Tafilaj: Mojih 30 dana borbe sa koronom

Neuropsihijatar Valjbona Tafiljaj jedna je od prvih osoba koja je na Kosovu zaražena koronavirusom i u razgovoru za Reporteri ispričala je da je njen oporavak trajao punih 30 dana, da je sve vreme bila zatvorena u sobi na odeljenju Klinike za zarazne bolesti Kliničkog centra u Prištini, izolovana i daleko od porodice.

“Kao lekar, odmah sam počela drugačije da razmišljam o tome šta virus može da uradi. Bila sam hospitalizovana na Klinici za zarazne bolesti 30 dana i moja bolest je morala da se leči. Dobro sam se osećala jedino zbog medicinskog osoblja koje je bilo uz mene i druge obolele. Mnogo puta sam testirana i bila pozitivna, plakala sam. Tešila me medicinska sestra, 30 dana nisam izlazila iz sobe, 23 dana nisam ni otvorila balkonska vrata. Jedini posetioci koje sam imala bili su moji prijatelji sa terase”, ispričala je doktorka.

Dodala je da, iako je bila veoma dobrog zdravlja pre nego što se zarazila kovid-19, imala je nove probleme poput dijareje, nedostatka daha, glavobolje s povraćanjem.

“Imala sam probleme sa dijarejom, sa disanjem, kašalj nije prestajao. Nisam imala nikakvih hroničnih problema, ali tokom tog vremena imala sam problema sa krvnim pritiskom i drugim pratećim problemima koje ranije nisam imala, umor, bolove u mišićima, glavobolju i povraćanje, što je bilo čudno za mene i osoblje”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, virus postoji i građani bi trebali vrlo ozbiljno da se brinu o sebi i okruženju u kojem žive i rade.

“Ljudi moraju da shvate da je virus među nama, ako to ne učinimo zbog sebe morali bi to da urade za naše roditelje i bake i deke. Ako nas leče i završimo na intenzivnom lečenju celog života ćemo se osećati loše”, naglasila je između ostalih neuropsihijatar Tafiljaj.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana