Dramatične poruke sa sjednice Kluba Bošnjaka

Bošnjačka djeca u stolačkim školama ulaze na stražnji ulaz, dok hrvatska imaju privilegiju ulaziti na glavni i školuju se po planu i programu Republike Hrvatske, u okviru kojeg uče da im je Zagreb glavni grad, a Franjo Tuđman prvi predsjednik – kazao je Dizdar.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Faruk Ćupina ukazao je na činjenicu da Statut Mostara nije integrirao grad, naglasivši da između njegovog zapadnog i istočnog dijela postoji nevidljivi bedem koji se ogleda u paralelnim javnim preduzećima i institucijama.

Zastrašujuće činjenično stanje o položaju Bošnjaka u Hercegovini iznio je muftija mostarski hadži Seid ef. Smajkić, koji je kazao da više nisu problem gradovi u istočnoj Hercegovini, odnosno Trebinje, Bileća, Nevesinje i Gacko, u kojima je izvršeno sistematsko etničko čišćenje.

Opasna zamka

Nažalost, o tim gradovima više se ne priča. Ali, zato je sada u Stocu i Čapljini evidentna redukcija naše prisutnosti. Tu je nacionalna, bošnjačka, ekonomska i svaka druga moć svedena na minimum. I sada je Mostar na udaru. Ili treba postati kao Bileća ili ćemo, kao u Stocu, predstavljati masu koja neće imati nikakav faktor odlučivanja. Znamo s kakvim apetitom naši susjedi žele osvojiti ono što nisu u ratu. Ako se to desi s Mostarom, onda ni Jablanica i Konjic neće ostati zdrave jedinice – istakao je ef. Smajkić.

On je kazao kako vjeruje da je odluka Ustavnog suda za Mostar zamka i namještaljka, iako nije, kako je naveo, lijepo da to kaže čovjek koji voli svoju državu. Istakao je da tu odluku na neki način treba preispitati.

Cilj je poniziti Bošnjake da stalno kleče, da se povinuju nekakvim ultimatumima, a ja sam svjedok toga. Bošnjaci ne smiju dozvoliti da Mostar, grad vakuf koji je pronio ime bošnjačke civilizacije u svijet, postane dobro onih koji to ne znaju cijeniti ili koji to na svaki način žele potcijeniti – poručio je muftija mostarski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.