Dvije stotine ljudi buši najduži tunel u BiH!

Vrijednost projekta iznosi 62 miliona eura, a iz firme „Primorje”, koja je izvođač radova, vjeruju da će se do kraja godine spojiti sjeverna i južna strana. Ekipa „Dnevnog avaza” prva je ušla u tunel koji će biti najduži objekt takve vrste u BiH.

Evropski standardi

Šef gradilišta Bože Talić rekao je jučer za naš list da je izgradnja tunela Vijenac najskuplji i najveći građevinski objekt u BiH.

Radimo 24 sata u dvije smjene. Odmora nema. Radimo i za praznike. Angažovano je više od 200 ljudi, desetine velikih mašina, četiri bušilice, devet bagera, 12 kamiona… Ovo je najveći građevinski projekt u BiH. Riječ je o tunelu koji će zadovoljavati najsavremenije evropske standarde – rekao je Talić.

Prema njegovim riječima, tunel Vijenac spada među pet najdužih u bivšoj Jugoslaviji, a ono što je najvažnije – bit će jedan od najsigurnijih.

Tunel će imati devet pješačkih ulaza za evakuaciju, dvije trake za vozila u slučaju bilo kakve nesreće. Bit će povezan videonadzorima. Imat će radiodojave. Sve će biti uvezano u jedan elektronski sistem na Drivuši, s kojeg će se sve nadgledati. Posebna je priča hidrantska mreža i zaštita od požara – kaže Talić.

Završiti s iskopom

On navodi da će iz tunela biti izvučeno oko 600.000 kubika stjenovitog materijala.

Već smo izvukli 200.000 kubika. Vjerujem da ćemo do kraja godine završiti s probijanjem, tačnije iskopom, nakon čega će uslijediti radovi na unutrašnjosti tunela. Znam samo da kašnjenja neće biti – rekao je on.

Problemi s metanom

Talić kaže da su se susretali s problemima s metanom, jer su ispod tunela nalazišta uglja.

Bilo je problema, ali radilo se o malim količinama koji se probio kroz pukotine u stijenama. Brzo smo to riješili. Sada imamo mjere za otkrivanje matana, tako da je sve pod kontrolom – kaže Talić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.