Nisam sudjelovao u odlučivanju kupovine oružja iz Finske

Suočen sa, kako kaže u izjavi za javnost, sve brojnijim, nerijetko tendencioznim, jednostranim i neprofesionalnim izvještajima u kojima se njegovo ime spominje u sklopu istrage slučaja “Patria”, Mesić ističe da ni u jednome trenutku nije operativno sudjelovao u procesu odlučivanja niti je ni na koji način utjecao ni na jednoga od sedmero članova državnog povjerenstva.

“To ne znači kako nisam bio informisan o tome kako proces teče, dapače posjećivali su me predstavnici i jednog i drugoga ponuđača, u pravilu zajedno s ambasadorima svojih zemalja, i predstavljali mi, kao Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, svoj proizvod. No, ponavljam, niti sam na koga utjecao pri donošenju konačne odluke, niti sam u tome sudjelovao”, kaže Mesić.

Stoga, kaže, s ogorčenjem odbacuje sve insinuacije koje bi javnost trebale navesti na zaključak kako je pod istragom, odnosno koje vještom manipulacijom tekstovima i fotografijama, kao i naslovima, sugeriraju da je osumnjičen za primanje mita.

Tvrdi da su mu poznate pojedinosti o tome tko je, kada i kako takve medijske manipulacije dogovarao, ali ih, kaže, zbog stabilnosti države neće iznositi.

Smatra da u Hrvatskoj, na žalost, postoji dovoljan broj stvarnih afera, pa i onih koje zadiru visoko u vrh politike, te da nisu potrebne izmišljene poput navedene kojom ga se želi kompromitirati, “osim ako se time želi odvratiti pozornost od nečega drugoga”.

Dodaje kako nije nikakav problem da policija istraži tko je ulazio u Ured predsjednika RH u vrijeme njegova mandata.

“Niti sam ja tzv. knjigu ulazaka odnio sa sobom, niti tajim da je primanje kako građana, tako državnika i političara, a, napokon, i predstavnika ekonomskih subjekata, domaćih i stranih, bilo dio mojega posla. Uvijek sam bio otvoren prema javnosti, to ostajem i danas. Ali, najenergičnije odbacujem sve političko-medijske podvale kojima me se želi uvući u nešto što je, kao prvo, još uvijek predmet istrage, i to ne protiv mene, a, kao drugo, u čemu nisam sudjelovao na način koji se želi sugerirati hrvatskoj javnosti”, stoji u Mesićevoj izjavi.

Bivši hrvatski predsjednik također odbija insinuacije kojima bi se njegovu borbu protiv korupcije htjelo prikazati kao posljedicu nezadovoljstva zbog toga što, kako neki kažu, nije dobio svoj dio.

“Ta, inače utuživa tvrdnja, uvreda je svakom zdravom razumu. A ja sam uvijek vjerovao i vjerujem i danas da naši građani, oni koji su me dva puta birali za Predsjednika, imaju sposobnost zdravog rasuđivanja. Zbog toga im se obraćam i ovom izjavom. Za vrijeme cijele svoje političke karijere časno sam služio svojoj Domovini i njezinim građanima. Stoga ne dozvoljavam nikome da tu časnu službu Domovini lažima i insinuacijama dovede u pitanje”, zaključuje Mesić za čijega mandata je Hrvatska od finske Patrije kupila 84 oklopnih vozila, vrijedna 112 miliona eura.

Posljednjih dana mediji pišu da je kriminalistička policija po nalogu USKOK-a “ušla” u Ured predsjednika RH od kojega traži podatke o posjetima iz vremena kad se odlučivalo o dobavljaču oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku.

USKOK i policija za sada šute o istrazi slučaja “Patria” koja je 2009. krenula iz Finske koja je godinu kasnije s austrijskim i hrvatskim državnim tužilaštvom osnovala zajednički istražni tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.