Efekti takse: Na Kosovu rastu cijene osnovnih životnih namirnica

Mnogi potrošači kažu da cijene na kosovskom tržištu posljednjih mjeseci rastu.

Kažu da su neki proizvodi za svakodnevnu upotrebu skuplji nego u mnogo razvijenijim zemljama od Kosova. A prema podacima Kosovske agencije za statistiku došlo je do povećanja cijena osnovnih proizvoda, poput hljeba i žitarica, mlijeka, sira, jaja, povrća, alkoholnih pića, itd.

Građani s kojima su razgovarali iz Radio Kosovo a koji su kupovali namirnice u jednoj od velikih prodavnica u Prištini, rekli su da su cijene previsoke u odnosu na prihod koji imaju.

Dok je jedan od migranata, koji živi u Danskoj, rekao da su neki prehrambeni proizvodi ovdje na Kosovu skuplji nego u Danskoj.

„Živim u Danskoj i neki su proizvodi skuplji nego tamo, posebno su namirnice mnogo skuplje nego u Danskoj. Prehrambeni proizvodi su skuplji u odnosu na prihode i uvjete koji su ovdje “, rekao je.

Selatin Kacaniku, iz organizacije potrošača, rekao je za Radio Kosovo da su cijene hrane na Kosovu veće nego u zemljama Evropske unije.

” Cijene hrane na Kosovu su veće nego u Evropskoj uniji, a kod nas prosječna plata je mnogo niža “, rekao je.

Berat Rukiqi, predsjednik Privredne komore Kosova, kaže da poskupljenja ne mogu biti opisana kao razumna ili nerazumna. Do poskupljenja dolazi kada je potražnja veća od ponude proizvoda.

„Tržište djeluje na zahtjev, a svaki porast potražnje prati porast cijena. Svaki trgovac koristi ovaj element jer što više potražnje ima i povećava se prodaja, a to se obično koristi “, rekao je.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.