Ekskluzivno: Otkrivamo suštinu dogovora Beograd – Priština

Odavno se nisu vodili pregovori čija je suština tako vješto skrivana od javnosti kao u slučcaju pregovora Beograda i Prištine.

Naime, na stolu je prijedlog koji predviđa kompromis između dva sučeljena stava, jednog o zadržavanju granica Kosova onakvima kakve su sada, te drugog o pridruživanju sjevernog dijela Kosova Srbiji.

Konkretno, prijedlog se zasniva na davanju mogućnosti opštinama sa srpskom većinom da formiraju savez. Opštinama bi čak bila ostavljena mogućnost da neke od nadležnosti prenesu na novoformirani savez.

Praktično, u okviru Kosova, time bi bila formirana “Vlada kosovskih Srba”. Pitanje da li bi ovaj savez imao vezu sa Srbijom i na koji način, još nije riješeno. Iako je ovo model koji današnji Ustav Kosova ne poznaje, ukoliko se postigne dogovor svakako će doći i do promjene Ustava u kojem bi se mogli naći i mehanizmi obaveznog ucešća predstavnika “saveza” u institucijama Kosova.

Ukoliko se predloženi model usvoji, dogovoreni rok za implementaciju je decembar ove godine.

Saznajemo da ni jedna strana nije zadovoljna rješenjem, ali su i jedni i drugi, kao i EU svjesni da bi moglo doći do novih nemira na sjeveru ako se rješenje ne pronađe.

Kosovska strana je do sada svoju konstruktivnost uslovljavala priznanjem u UN-u i/ili kandidatakim statusom u EU. Teško je da se može dobiti status kandidata u EU, ali je priznanje u UN-u jos uvijek u igri.

Kada je u pitanju delegacija Srbije, navodno da postoji spremnost za prihvatanje ovog modela, ali zbog javnosti koja ne zna o čemu se raspravlja i nepoznato je kako će reagovati, ali i bolje pregovaračke pozicije, ističu svoje nezadovoljstvo predloženim.

Ono čega se rukovodstvo Srbije opravdano pribojava je odgovor na pitanje da li će ovaj model biti nešto što će unutar Srbije tražit Sandžak i Vojvodina?

Danas ćemo znati da li je ovaj model usvojen ili su pregovori propali.

Izvor: mojportal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.