Odlazak “Gvozdene dame”: Preminula Margaret Tačer!…

Margaret Tačer, pripadnica Konzervativne stranke, obavljala je premijersku funkciju u Velikoj Britaniji od 1979. do 1990. godine, a tokom svog dvostrukog mandata zaradila je nadimak Željezna lejdi, ponajviše zbog svog žestokog protivljenja politici tadašnjeg Sovjetskog saveza.

Interes za politiku pokazivala je već od rane mladosti, a tokom studija na Oksfordu postala je predsjednica udruženja studenata konzervativaca na svom univerzitetu.

U trenutku njenog dolaska na premijersko mjesto, Velika Britanija bila je u dubokoj krizi. Stanje državnog budžeta bilo je katastrofalno, industrija je naočigled propadala, a broj nezaposlenih dostigao je tri miliona. Margaret Tačer shvatila je što treba učiniti – vodeći zemlju politikom temeljenom na libertarijanskim principima, uz to postupajući prema njoj poput štedljive domaćice prema svom domaćinstvu. Tako je, recimo, u istoriju ušla njena odluka o gašenju čak 176 državnih rudnika koji su bespovratno gutala ogromne količine novca i bila zauvijek osuđena na smrt.

Zaslužna je i za rješavanje gorućeg problema huliganstva na engleskim fudbalskim stadionima. Nakon što je u maju 1985. godine došlo do krvavog sukoba između navijača italijanskog kluba Juventus i engleskog kluba Liverpul na stadionu Hejsel u Briselu, prije finala Kupa evropskih prvaka u fudbalu, u kojem je poginulo 39 navijača, uglavnom Italijana, užasnuta Margaret Tačer naredila je, nakon što su engleski huligani uhvaćeni: “Dovedite ih u kavezima”.

Tokom donošenja jedne od mnogobrojnih političkih odluka od međunarodne važnosti, britanska premijerka izjavila je, nakon što je jedna takva odluka stopirana na nivou Evropske zajednice jer je Velika Britanija bila jedina zemlja protiv: “Na žalost, kontinent je bio izolovan u svojoj odluci”.

Pročitajte još neke njene izjave:

 “U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, pitaj muškarca. Ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu.”

 “Neuspjeh? Takva mogućnost uopšte ne postoji.”

 “Neke se bitke moraju voditi više puta da bi se dobile.”

“Šta je uspjeh? Mislim da je to mješavina zagrijanosti za ono što radiš, znajući da to nije dovoljno, da morate da radite marljivo i da imate određeni osjećaj svrhe”.

“Najčešće svoje mišljenje o ljudima formiram nakon deset sekundi nakon što ih sretnem – i jako ga rijetko mijenjam”.

“Socijalizam je dobar, dok ne ostanete bez tuđeg novca”.

“Ja sam političarka. Od mene se ne očekuje da budem popularna već da mislim unaprijed i donosim odluke koje su dugoročno dobre za zemlju”.

“Ne smijem da gubim vrijeme i pričam ono što ne mislim”.

“Biti premijer je usamljen posao…  Ne možete biti lider iz gomile”.

“Svijet bez nuklearnog oružja nestabilan i veoma opasan za sve”.

“Umjetnost ratovanja je umjetnost uništavanja ljudi, a politika je umjetnost zavaravanja”.

“Ja sam izuzetno strpljiva ako se uzme da će ipak biti po mome na kraju”.

“Stvaranje bogatstva nije pogrešna stvar, nego je pogrešno voljeti novac samo radi novca”.

“O bože, naravno da ne bih htjela da budem premijer.”

-Margaret Tačer, 1973. godine.

[youtube]Tetk_ayO1x4[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.