Eksluzivno za Bošnjak-KS: Almen Abdi – Bošnjačka fudbalska zvjezda iz Župe

Da je skromnost jedna od najvećih vrlina uspješnih Bošnjaka iz Župe, govori i intervju kojeg smo ekskluzivno uradili sa našim najuspješnijim fudbalerom svih vremena, Almenom Abdi iz Nebregošta.

Redakcija portala Bošnjak-KS sa svojim saradnicima u Švicarskoj odavno je izrazila želju da uspostavi kontakt sa fudbalerom Engleskog Watforda Almenom Abdi, i čekala pravu priliku da ovaj tih i skroman Bošnjak iz Župe, vrhunski profesionalac, fudbalski umjetnik i humanista, kaže nekoliko riječi za naš portal.

Naime, Almen Abdi je prije nekoliko dana posjetio svoju porodicu u Cirihu, povodom proslave i ispračaja u vojsku brata Zahida.

Almen Abdi sa ocem Bajramom i bratom Zahidom

“Često posjećujem svoje roditelje, brata i sestru, posjećujem naš klub i volim da što više vremena provedem sa svojim prijateljima, drugovima. Ovdje se osjećam jako prijatno i moram vam priznati da mi naši Bošnjaci nedostaju, kaže Almen Abdi za naš portal.

Almen Abdi sa majkom Avizom i bratom Zahidom

Dok je grupa naših Bošnjaka i Bošnjakinja iz Župe i Prizrena u klubu Humanitarne organizacije “Šar” čekala da se fotografiše sa Almenon, on kroz osmijeh odgovara na pitanje: kako se osjeća kao prava fudbalska zvjezda iz naših krajeva.

“Svakome pa i meni, popularnost i slava prija, ali ja sam ostao isti, nisam se promjenio, ponosan sam na svoju majku Avizu i babu Bajrama, oni imaju veliku zaslugu za moj uspjeh jer su mi obezbjedili sve uslove i oduvjek me podržavali u svemu što radim. Kad god dobijem priliku dolazim da ih posjetim i sa njima podjelim svoj uspjeh, kojeg zaista postižem u svom klubu”, kaže Abdi.

Almen Abdi sa sestrom Amelom i bratom Zahidom

Almen Abdi je posjetio i humanitarnu organizaciju ” Šar” iz Wallisellena u kome je čest gost. Humanitarna organizacija Šar, je udruženje Nebregoštana (Bošnjačko selo blizu Prizrena) najbrojnijih Župljana u Švicarskoj i zauzima, bez sumnje, posebno mjesto medju našom dijasporom od njezinog osnivanja pa sve do danas.

Almen Abdi sa rodbinom i prijateljima u klubu Šar.

Humanitarna organizacija Šar zaslužuje svaku pohvalu i treba da bude primjer drugim organizacijama u dijaspori kad je u pitanju, pomoć našim ljudima, očuvanje našeg identiteta, tradicije i naše kulture, zato imaju moju veliku podršku i uvijek sam tu za svaku vrstu pomoći, kaže Abdi.

Na kraju našeg razgovora, Abdi je iskoristio priliku da poselami sve Bošnjake u Župi i Prizrenu, poželi im puno zdravlja, sreće i uspjeha u životu.

“Selamim vas sve i vidimo se u Župi, a portalu Bošnjak-KS  želim puno uspjeha u radu i još puno ovakvih intervjua”, rekao je Almen Abdi na kraju.

Veliku zahvalnost naša redkacija duguje našem saradniku Rešatu Ferati iz Nebregošta, koji se nalazi na privremenom radu u Švicarskoj i koji je uradio intervju i fotografije sa našom bošnjačkom zvjezdom iz Župe.

Almen Abdi je rodjen 1986 godine u Nebregoštu a živi od svoje treće godine u Švicarskoj. Od svoje osme godine igrao za fudbalski klub FC Zürich iz Ciriha.

Osim u FC Zürich, Abdi je igrao i u Le Mans i Udinese.

20. avgust 2008. godine biće upamćen u historiji Bošnjaka sa Kosova po tome što je prvi put jedan Bošnjak sa Kosova zaigrao u nekoj fudbalskoj reprezentaciji u prvom timu.

Na utakmici Švicarska-Kipar koja je odigrana na Stade de Genéve u Ženevi (Švicarska) u 62 minuti u igru je ušao Almen Abdi. On je pružio veoma dobru partiju i učestovao je direktno u akcijama koje su dovele do trećeg i četvrtog gola Švicaraca. Utakmica je završena pobjedom Švicaraca sa 4:1.

[easyrotator]erf_29_1354141587/erc_19_1364565600[/easyrotator]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.