Enver Hoxhaj: Vladavina prava stiže na sjever

Kosovo će efikasno izvršiti sve svoje obaveze predviđene Sporazumom o normalizaciji, u bliskoj saradnji sa EU i konstruktivnom odnosu prema Srbiji, kaže Hoxhaj.

“U isto vrijeme očekujemo da će se zvanični Beograd uzdržati od unilateralnih akcija koje bi nanele štetu duhu dijaloga”, ovim riječima Enver Hoxhaj, ministar spoljnih poslova, odgovorio na pitanje lista “Danas” o mogućim problemima u primjeni Sporazuma, koji su zvanični Beograd i Priština usaglasili u Briselu prošlog petka.

Kako navodi, veoma je važno da obije strane rade na izgradnji održivog povjerenja. NATO i Euleks imaće bitnu ulogu u podršci svim dogovorima, dok će OEBS biti pozvan da pomogne održavanje lokalnih izbora, u skladu sa zakonima Kosova i međunarodnim standardima.

“I pored mogućeg otpora i protivljenja nekih lokalnih političkih figura, u potpunosti smo uvjereni da su građani zainteresovani prije svega za normalan život, a ne da ih neko, kao do sada, bez prestanka, godinama ucjenjuje i manipuliše. Naravno, nismo naivni da mislimo da će svi problemi biti rješeni odmah, ali vjerujemo u uspjeh ovog historijskog procesa”, ističe Hoxhaj u ekskluzivnom intervjuu za “Danas”.

Na pitanje šta je ono što slijedi, politički i tehnički, nakon potpisivanja Sporazuma o normalizaciji, Hoxhaj je rekao:

“Prije svega, moram reći da je 22. april, kada su zasjedali Evropska komisija i Savjet EU, bio veliki dan i za Kosovo i za Srbiju u kontekstu njihove evropske perspektive. Primjena Sporazuma je, naravno, kičma ovog historijskog procesa. U pravcu narednih koraka, dvije strane su se saglasile da usvoje plan primjene i da formiraju tim za implementaciju, sve to uz podršku EU, čime će se odrediti i usmjeravati budućnost procesa primjene Sporazuma. Istovremeno, u skladu sa tačkom 13, složili smo se da intenziviramo i završimo razgovore o energetici i telekomunikacijama do 15. juna. Prethodni sporazumi iz tehničkog dijaloga, kao i rezultati sastanaka na visokom nivou između dvojice premijera, takođe treba da budu u potpunosti primjenjeni”.

Upitan kakav je značaj Sporazuma za Vladu Kosova, Hoxhaj je rekao da je ovo prvi “historijski sporazum između Kosova i Srbije, koji su napokon postigli premijeri Hashim Thaçi i Ivica Dačić”.

“Sporazum se sastoji iz dva ključna elementa – prvo, bilateralan je, a drugo, predstavlja „mapu puta“ za integraciju u EU u kontekstu dobrodosusjedskih odnosa. Kosovo smatra da je ovaj sveobuhvatan sporazum sa Srbijom suštinski važan za proširenje legitimne i demokratske vlasti Kosova na sjever naše zemlje, zatim da je ovo ključan historijski trenutak za normalizaciju međudržavnih odnosa sa Srbijom, kao i da je svojevrstan orijentir za otvaranje perspektive naših dobrih susjedskih odnosa u procesu evrointegracije. Srbija je Sporazumom de fakto priznala političko postojanje Kosova, priznala je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao i kosovski Ustav i zakone. Iznad svega, Sporazum predstavlja pobjedu koncepta i realnosti multietničkog Kosova za sve zajednice koje ovdje žive. Ovo je trijumf mira i budućnosti nad prošlošću i konfliktima.”

U kontekstu EU, Srbija će možda dobiti datum početka pregovora, a Kosovu se otvara put za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“Što se tiče Kosova, ovaj Sporazum već ima prvi rezultat – to je „zeleno svjetlo“ Evropske komisije kroz preporuku zemljama članicama EU da se otvori proces pregovora o SSP-u za Kosovo, a tu je i preporuka EK da se Kosovu omogući učešće u finansijskim programima EU. SSP će biti prvi ugovorni odnos Kosova i EU, koji će doprinijeti modernizaciji i reformama našeg društva. Kao što se i pominje u izvještaju ledi Ešton i EK, Sporazum će omogućiti da zajednica Srba na Kosovu dobiju novu viziju svoje budućnosti, tako što će njihove brige i potrebe biti uzete u obzir i uspješno rješavane, ali tako da se očuva funkcionalnost institucija Kosova i pravni okvir Kosova. Mislim da ovdje svi imamo „win-win“ situaciju. Moram da naglasim da je ovo poslijednji trenutak da obije zemlje, i Kosovo i Srbija, iskoriste svoju šansu u procesu proširenja EU. Izgubili smo praktično dvije decenije, ako sada ne požurimo, granica s Hrvatskom postaće nam trajna granica i sa EU.”

Na pitanje šta kosovski Srbi, sjeverno od Ibra prije svega, sada treba da očekuju i imaju li razloga za strah, Hoxhaj je rekao da briselski sporazum ne dozvoljava da na sjeveru ostane status kvo.

“Sporazum je prvi korak ka uspostavljanju stabilnosti na sjeveru Kosova, to je strukturna mogućnost za promjenu trenutnog političkog i socio-ekonomskog stanja u pravcu normalizacije tog djela Kosova. Jedan od centralnih djelova Sporazuma je formiranje Asocijacije srpskih opština na Kosovu, koja će se prije svega baviti ekonomskim razvojem, obrazovanjem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem. Usaglašeno je da će ovlašćenja Asocijacije biti u skladu s Ustavom Kosova, s kosovskim Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao i s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Asocijacija će imati svoje mjesto u Konsultativnom savjetu za zajednice pri kabinetu predsjednika Kosova, i vjerujemo da će ova međuinstitucionalna saradnja biti dobra.”

“Za Republiku Kosovo postojanje Asocijacije biće solidan institucionalni podsticaj i mehanizam za integraciju srpske zajednice i za povećanje međunacionalnog povjerenja. Takođe, vladavina prava na sjeveru Kosova će konačno biti uspostavljena. Poboljšaće se saradnja unutar sistema unutrašnjih poslova, a uznemirujuće prakse političkog uplitanja sa strane, organizovanog kriminala, prekogranične ekonomske „neformalne saradnje“ i šverca biće postepeno ukidane. Bazična je činjenica da trenutna situacija na sjeveru nije ni u interesu građana Srba koji tamo žive”, kaže Hodžaj.

Ekonomski paket

“U opštinama na sjeveru vlada vrlo osjetljiva socio-ekonomska situacija i loš kvalitet životnog standarda. Vlada Kosova je već pripremila paket ekonomskih mjera, a članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama doprineće njihovoj uspješnoj primjeni”, kaže Enver Hoxhaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.