Ešton: Razlike između Srbije i Kosova smanjene, još nekoliko dana za dogovor

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi nisu nakon još jednih cjelodnevnih razgovora u Briselu uspjeli postići sporazum oko ponuđenog dogovora za status zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova ali je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila da su se razlike između dvije strane smanjile i da bi se konačni dogovor mogao postići u narednim danima, javlja dopisnik RSE Rikard Jozviak.

Ešton, koja je posredovala u razgovorima, je nakon završetak devete runde dijaloga izjavila da se u srijedu razgovaralo o svim temama i pitanjima koji su spominjani u prethodnom periodu.

“Prošli put sam rekla da je dogovor bio blizu, da je jaz između dvije strane uzak, ali dubok. S punim samopouzadnjem ovaj put mogu reći da je jaz između dvije strane sada uzak, ali plitak,” izjavila je Ešton.

Ona je dodala da je optimista da se dogovor može postići do sastanka Evropskog savjeta u ponedjeljak, na kojem ona treba podneti izvještaj o napretku u razgovorima.

“Nadam se da će do tada obe delegacije razmisliti da li mogu napraviti konačni iskorak kako bi postigli dogovor i poveli svoje narode prema budućnosti,” rekla je Ešton u snimljenoj izjavi.

Nakon dvanaest sati bilateralnih i zajedničkih sastanaka, završenih iza ponoći sa srijede na četvrtak, izgledalo je kao da su dvije strane djelimično približile stavove ali su nakon svega optužili jedan drugog za neuspjeh razgovora.

Dačić je u izjavi novinarima rekao da su najnoviji predlozi bili mnogo prihvatljiviji za Beograd i da je Ešton uvažila neke primjedne iz prethodnih razgovora.

“Na dosta pitanja smo se veoma približili ali je očigedno da Priština nije spremna da ide do kraja i da opstruiše ove razgovore, čak i da prijeti da to pitanje Severa može da reši primjenom i nekih drugih metoda, očekujući da će to naići na nervozu i protivljenje naše strane. Veoma je važno zadržati i strpljenje i razum i voditi razgovore u narednim danima kako bi se došlo do nekog mogućeg rešenja. Mi mislimo da je rešenje moguće, mi smo prihvatili sve predloge koja je Ketrin Ešton dala,” rekao je Dačić.

“Thaçi je želio da poveže pitanja rješenja policije sa jednom novom tačkom koja je ubačena a to je da se pratktično obe strane obavezuje da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama. Šta to znači kada se prvede na srpski jezik? Gdje nas Kosovo može da blokira? Nigdje. To znači da Srbije treba da prizna da Kosovo bude članica međunarodnih organizacija. Pa hajde onda da priznamo nezavisnost Kosova. To pitanja su vezivali sa pitanjem rješenja koja su predložena za odnos policije,” izjavio je Dačić.

“Mi to nismo mogli da prihvatimo, ne možemo i nećemo nikada moći da prihvatimo, to je jedna tema koja je bila ubačena sa strane i koja nije uopšte vezana za institucije na sjeveru i zajednicu srpskih opština,” kazao je pemijer Srbije.

Dačić je rekao da Srbija ne trazi “nešto što je nemoguće, već nešto što je realno i što je prihvatljivo za obe strane”.

“Srbija je spremna da u narednim danima nastavi ovaj dijalog, da se dođe do rešenja, i bez obzira što danas nije postignuto rešenje moguće je u narednim danima naći neki iskorak,” rekao je Dačić.

Kosovski premijer je rekao da je Kosovo bilo spremno da postigne sporazum i 4. marta i 2. aprila a i u srijedu.

“Prijedlog baronese Ešton je bio jasan, precizan i mi smo ga prihvatili bez ikakvih promjena. Kao i ranije, Srbija je ponovo odbila. Ostalo je još par dana do 22. kada će Ešton predstaviti izvještaj. Važno je da se sporazum postigne”, kazao je Thaçi.

“Ja ću se sutra u ime Vlade Kosova zvaničnim pismom obratiti i Ešton i ostalim 27 država EU i SAD-u. Kosovo će nastaviti da bude odgovorno i konstruktivno u ovom procesu”, rekao je Thaçi.

On je dodao da je dijalog bila i ostala jedina alternativa.

“Ovo za Kosovo nije bio lak proces, ali je bio neophodan kako za Kosovo tako i za region”, dodao je on.

Premijer je dodao da prijedlog Eštonove otvara perspektivu učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, dodajući da će cijeli prijedlog biti uskoro objavljen u javnosti.

“Ni jedan od prijedloga Srbije nije bio u tekstu predloga Eštonove”, dodao je on.

“Srbija se mora promjeniti. Ne treba nastaviti sa politikom i logikom kao što je to radila u Rambujeu, Beču i sada u Briselu. U 2013. smo sada i sporazum u Briselu se ne može postići logikom Vojislava Šešelja”, rekao je Thaçi.

Put za Sarajevo

Poslednji pokušaj postizanja dogovora je počeo iza 22 sata kada je Ešton, koja je za četvrtak ujutro odgodila put za Sarajevo iako se nadala da će razgovori ovaj put završiti ranije, počela zajednički sastanka sa Dačićem i Thaçi.

Premijer Hashim Thaçi je prije toga izjavio kako će “svako rješenje biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i evropskim standardima”, te kako je “sigurno da će se razgovarati i o vremenskim rokovima i o mehanizmima o sprovođenju sporazuma kako bi imali funkcionalnost kosovske državnosti na cjeloj teritoriji i dobrosusedske odnose sa Srbijom”.

“Mi ćemo nastaviti naša angažovanja za postizanje konačnog sporazuma koji će biti u interesu Kosova, Srbije i regiona. Važno je pomenuti da je Srbija danas razmislila o prihvatanju aspekta pravosuđa i policije, kao jednom jedinstvenom sistemu Republike Kosova. To je pozitivan korak”, rekao je Tači.

“Nadamo se da će da predstojećem sastanku Srbija još bolje razmisliti. Priština je spremna (da postigne sporazum) pošto je Srbija razmislila i prihvatila sistem policije i pravosuđa kao jedinstven sistem Kosova. Ali još uvek ima ideja i različitih predloga o kojima ćemo razgovarati. Ima osjetljivih perioda ali nema pritisaka. Bićemo odgovorni i maksimalno raditi na postizanju sporazuma. Zato smo i došli”, naveo je Thaçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.