Etiopija: Za upotrebu Skypea 15 godina zatvora

skypeVlasti Etiopije zabranile su korišćenje Skypea – direktan video kontakt i razgovor sagovornika putem internet veze – pod prijetnjom da prekrišioce čeka zatvorska kazna od 15 godina.

Taj zakon je usvojen 24. maja, prenosi katarska televizija Al Jazerra, uz napomenu da je međunarodna javnost saznala za to tek mjesec dana pošto je pomenuti pravni akt formalno počeo da važi. Predstavnik etiopskih vlasti je rekao da se zabrana upotrebe video komunikacije putem interneta odnosi i na servis koji u tom domenu nudi najpoznatiji svjetski pretraživač Google.

Vlasti u Etiopiji tvrde da je zabrana upotrebe Skypea opravdana jer “doprinosi jačanju nacionalne sigurnosti i osigurava monopol domaćih telekomunikacionih kompanija”.
Taj zakon, kako ističu stručnjaci firme TechCrunch, daje pravo etiopskom ministarstvu telekomunikacija i informacionih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnim firmama koje uvoze inostranu opremu za emitovanje informacija.

Organizacija Reporteri bez granica saopćila je, međutim, da jedini etiopski internet provajder, državna kompanija Ethio-telecom – ima mogućnost da nekim korisnicima dozvoli anoniman ulazak u internet mrežu i korišćenje skajpa, iako je to drugim provajderima zabranjeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.