EU daje 30 miliona eura za internet na Balkanu

Evropska unija spremna je uložiti 30 miliona eura za širenje interneta na zapadnom Balkanu.

Komesarka za digitalno tržište Marija Gabrijel objavila je da se radi o nepovratnim sredstvima koja se troše u okviru projekata smanjenja roming cijena unutar našeg regiona, te prema EU.

Sredstva su odobrena u okviru Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF) i troše se za realizaciju širokomrežnog pojasa.

Gabrijel je, govoreći u Evropskom parlamentu, istakla da Unija snažno podržava aktivnosti šest država zapadnog Balkana na smanjenju cijena rominga, te što jeftiniji pristup i korištenje interneta. Naglasila je da ukidanje rominga, što je EU već učinila, jeste njen cilj i za države zapadnog Balkana. No, one nisu dio Unije, te taj proces može ići samo nakon dogovora telekom operatera i vlasti unutar regiona. Ipak, Gabrijel je pohvalila nekoliko telekom kompanija koje su samoinicijativno već značajno reducirale troškove rominga.

– Evropska komisija je u stalnom kontaktu s partnerima na zapadnom Balkanu, kako bi cijene rominga bile dodatno reducirane s krajnjim ciljem da se on ukine – poručila je Gabrijel.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook