EU: Korupcija pojede 120 milijardi godišnje

Prema indeksu korupcije „Transparensi internešnela“ (Transparency International) kojim su obuhvaćene 183 zemlje, problema ima i u Mađarskoj, Bugarskoj , Hrvatskoj, ali i Češkoj i Italiji. Grčka se nalazi na 80. mjestu. Od podmićivanja nije pošteđena ni Njemačka: kada je riječ o Evropi na sredini je liste, a na svijetskom nivou na 14. mjestu.

„Korupcija prouzrokuje godišnju štetu od oko 120 milijardi evra za privredu Evropske unije. To je otprilike jedan procenat evropskog bruto nacionalnog dohotka, odnosno skoro čitav godišnji budžet Evropske unije“, kaže Sesilija Malmstrom, evropska komesarka unutrašnjih poslova.

Zakoni prazna slova na papiru

Vrste i obim korupcije razlikuju se od zemlje do zemlje, ali kao stalna pojava korupcija jednako šteti svim državama EU, kao i Uniji u cjelini. Ona utiče na smanjenje investicija, remeti tržište i smanjuje javne finansije. Evropska unija mora da radi na suzbijanju korupcije. U suprotnom je njena vjerodostojnost dovedena u pitanje i izigrano povjerenje građana.

Evropska komesarka Malmstrom smatra da evropskim zemljama ne nedostaje uvid u probleme, već volja za rješenje problema. „Naravno da je jedan od najvećih izazova u borbi protiv korupcije nedovoljan angažman političara i onih koji donose odluke. Zakonski okviri postoje, ali bez političke volje rezultati su slabi.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.