EU nije uključena u formiranje novog suda na Kosovu

Evropska unija nije uključena u poslednju inicijativu Skupštine Kosova za formiranje novog suda”, izjavila je portparolka Eu Maja Kocojančić,pojašnjavajući svoju izjavu od pre nekoliko dana “da je stav EU taj da treba da postoji odgovornost svih strana za zločine počinjene tokom rata na Kosovu”.

Na taj način ona je ostavila otvorenom mogućnost da EU podžava inicijativu predsednika Skuptine Kadrija Veseljija za stvaranje međunarodnog tribunala za osudu srspkih zločina izvršenih tokom rata na Kosovu.

“Jasna pozicija EU jeste da treba da postoji odgovornost za sve izvršene zločine tokom konflikata u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina i da samo svrsishodna regionalna saradnja i dobrosusedstvo mogu odlučujuće podsticati poverenje da se prevaziđe nasleđe prošlosti”, rekla je Kocijančić za lajmi.net.

Osvrćuči se na neka pogrešna tumačenja u vezi sa ovim pitanjem, Kocijančić je danas reagovala:

“Želimo da pojasnimo da EU nije uključena u poslednju inicijativu Skupštine Kosova za formiranje novog suda”, izjavila je ona.

Ona je nadalje rekla da EU smatra da postojeći zakonski okvir omogućava istragu i gonjenje svih osumnjičenih za ratne zločine na Koosvu i u Srbiji.

Prema njenim rečima, to što je potrebno jeste jača odlučnost i Srbije i Kosova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana