Evo vodiča KORAK PO KORAK koji će vam pomoći da uzgajate zdrave krastavce, i to u vrtnim gajbama!

Uzgoj i sadnja krastavaca je relativno jednostavan, a mogu se uzgajati i u vrtnim gredicama i u kontejnerima. Evo vodiča korak po korak koji će vam pomoći da uzgajate zdrave biljke krastavca:

 
 

1. Odaberite sortu: Odaberite sortu krastavca koja odgovara vašim potrebama i uslovima uzgoja. Dostupne su mnoge vrste, uključujući krastavce za rezanje, krastavce za kiseljenje i specijalne sorte poput engleskih krastavaca.

 

2. Počnite sa sjemenjem u zatvorenom prostoru (opciono): Seme krastavca se može pokrenuti u zatvorenom prostoru 3-4 sedmice prije posljednjeg datuma mraza u vašem području. Posadite sjeme u biorazgradive posude napunjene početnom mješavinom sjemena, održavajući ih vlažnim i toplim dok ne dođe do klijanja.

 

3. Direktno sjeme sjemena: Sjemenke krastavca se također mogu posijati direktno u vrtnu zemlju kada prođe opasnost od mraza i kada se tlo zagrije na najmanje 60°F (16°C). Posadite sjemenke 1 inč duboko i razmaknite ih 12-24 inča u redovima ili brdima.

4. Odaberite sunčano mjesto: krastavci uspijevaju na punom suncu, pa odaberite mjesto za sadnju koje prima najmanje 6-8 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Osigurajte da je tlo dobro drenirano i bogato organskom tvari.

5. Obezbedite podršku (opciono): Neke sorte krastavaca, posebno vrste vinove loze, imaju koristi od rešetkastih ili potpornih struktura. Postavite rešetku, kavez ili kolčeve kako biste pomogli biljkama da se penju i držali plodove od zemlje, smanjujući rizik od bolesti i štetočina.

6. Redovno zalijevajte: Održavajte tlo stalno vlažnim tokom vegetacije, posebno tokom vrućeg vremena. Zalijevajte krastavce duboko u podnožju biljaka, izbjegavajući vlaženje lišća kako biste spriječili gljivične bolesti.

7. Đubrenje: Krastavci su teški hranitelji i imaju koristi od redovnog đubrenja. Prije sadnje u tlo unesite kompost ili dobro odležano đubrivo i nanesite uravnoteženo gnojivo svake 3-4 sedmice tokom vegetacije.

8. Malč: Nanesite sloj organskog malča, kao što je slama ili isjeckano lišće, oko osnove biljaka krastavca da biste sačuvali vlagu, suzbili korov i regulisali temperaturu tla.

9. Orezivanje i treniranje: Kako biljke krastavca rastu, odsecite sve bočne izdanke ili izbojke koji se razvijaju duž glavne stabljike. Osposobite vinovu lozu da se penje uz rešetke ili nosače kako biste uštedjeli prostor i poboljšali cirkulaciju zraka.

10. Praćenje štetočina i bolesti: Pazite na uobičajene štetočine krastavca kao što su bube krastavca, lisne uši i pepelnica. Redovno pregledajte biljke i po potrebi poduzmite odgovarajuće mjere za suzbijanje štetočina i bolesti.

11. Često berba: Redovno berite krastavce kada dostignu željenu veličinu i boju, obično 50-70 dana nakon sadnje, u zavisnosti od sorte. Plodove s vinove loze odrežite oštrim makazama ili škarama, pazeći da ne oštetite stabljike ili susjedne plodove.

Prateći ove korake, možete uspješno uzgajati i saditi krastavce u svom vrtu ili kontejnerima. Uz odgovarajuću njegu i pažnju, uskoro ćete uživati u obilnoj berbi svježih, domaćih krastavaca!

PREUZETO

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.