KAKO uzgajati krompir sa jajima i mlijekom u plastičnim posudama.. POGLEDAJTE vodič za uzgoj krompira ovom metodom!

Uzgoj krumpira s jajima i mlijekom u plastičnim posudama je nekonvencionalna metoda koju neki vrtlari koriste da bi biljkama osigurali dodatne hranjive tvari. Evo korak-po-korak vodiča za uzgoj krompira ovom metodom:

Potreban materijal:

Plastične posude (kao što su velike kante ili vreće za uzgoj)
Zemlja za saksije ili mješavina zemlje i komposta
Sjemenski krompir (odaberite certificirani krompir bez bolesti)
Jaja (zdrobljena ili izmiksana)
Mlijeko (razrijeđeno vodom)
Kanta za zalivanje ili baštensko crevo
Koraci:

Pripremite kontejnere: Napunite plastične posude zemljom za saksije ili mješavinom zemlje i komposta, ostavljajući nekoliko centimetara prostora na vrhu. Osigurajte da kontejneri imaju rupe za drenažu kako biste spriječili zalijevanje vode.

Pripremite tlo: pomiješajte zgnječena ili izmiksana jaja u tlo kako biste biljkama krumpira pružili dodatne hranjive tvari. Jaja sadrže kalcijum i druge minerale koji mogu biti od koristi za rast biljaka.

Posadite krompir: Posadite semenski krompir u kontejnere, zakopavajući ga oko 3-4 inča duboko u zemlju. Ravnomjerno rasporedite krumpire i osigurajte da svaka posuda ne sadrži više od 3-4 sjemena krumpira, ovisno o njegovoj veličini.

Zalijte tlo: Temeljito zalijte tlo nakon sadnje kako biste bili sigurni da je ravnomjerno vlažno. Pustite da se višak vode iscuri iz posuda kako biste spriječili zalijevanje vode.

Nanesite mlečni rastvor: Razblažite mleko sa vodom u omjeru od približno 1 deo mleka na 4 dela vode. Koristite ovu razrijeđenu otopinu mlijeka za povremeno zalijevanje biljaka krompira tokom vegetacije. Mlijeko sadrži kalcij i druge hranjive tvari koje mogu biti od koristi za rast biljaka i spriječiti bolesti.

Obezbedite odgovarajuću sunčevu svetlost: Postavite kontejnere na sunčano mesto gde će biljke krompira dobiti najmanje 6-8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Krompiru je potrebno puno sunčeve svjetlosti da bi pravilno rastao i razvijao se.

Monitor za zalijevanje: Održavajte tlo konstantno vlažnim, ali ne preplavljeno tokom cijele vegetacijske sezone. Zalijevajte biljke krompira po potrebi, posebno tokom vrućeg vremena.

Osipanje: Kako biljke krompira rastu, povremeno dodajte više zemlje ili komposta u kontejnere da pokrijete izdanke koji se pojavljuju. Ovaj proces, poznat kao osipanje, potiče razvoj većeg broja krompira duž zakopanih stabljika.

Berba: Sakupite krompir kada biljke počnu da odumiru i lišće požuti. Pažljivo okopajte oko osnove biljaka kako biste iskopali krompir, pazeći da ih ne oštetite.

Čuvanje: Kada se ubere, obrišite višak zemlje i ostavite da se krompir osuši na hladnom i tamnom mestu nekoliko dana pre nego što ga odložite na hladno i suvo mesto.

Slijedeći ove korake, možete uzgajati krompir u plastičnim posudama koristeći jaja i mlijeko kako biste biljkama pružili dodatne hranjive tvari. Iako ova metoda možda nije naučno dokazana, neki vrtlari smatraju da je korisna za njihove usjeve krompira. Eksperimentirajte s različitim tehnikama kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašem vrtu.
​PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.